Gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam willen onderzoeken hoe ze meer marktconforme grondprijzen kunnen realiseren met een gemeenschappelijke grondprijssystematiek.
Regio Amsterdam wil marktconforme grondprijs
Gemeenten in Metropoolregio Amsterdam willen onderzoeken hoe ze marktconforme grondprijzen kunnen realiseren met een gemeenschappelijke…
Kostprijs
Gemeenten zijn bij het uitgeven van grond voor industrieterreinen en kantoorparken geneigd om vooral te kijken naar de kostprijs en naar de prijs die buurgemeenten vragen. Dat heeft er in de loop der jaren toe geleid dat de grondprijzen voor bedrijventerreinen niet meer marktconform zijn.
Afschrikken
Ook in een deel van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is dit het geval, blijkt uit onderzoek in opdracht van het Projectbureau Herstructurering Bedrijventerreinen. ‘Gemeenten zijn bang dat ze ondernemers afschrikken met een te hoge grondprijs, zegt Sabine ten Brinke van het grondbedrijf Amsterdam.
Uniform
‘Maar voor ondernemers is de grondprijs slechts één van veel argumenten om zich ergens te vestigen. En bovendien is de grondprijs maar een klein onderdeel van de totale huisvestingkosten.' Een uniforme grondprijssystematiek in de Metropoolregio leidt tot transparante en meer marktconforme grondprijzen. In sommige gevallen is zelfs een hogere grondprijs mogelijk. Gemeenten in de MRA willen nu onderzoeken hoe dit gerealiseerd kan worden.
Kracht uit de regio
De Metropoolregio Amsterdam heeft goede redenen om samen te werken aan een goed ondernemers- en vestigingsklimaat, volgens Ten Brinke. ‘De economische kracht haal je uit de regio. Amsterdam, Haarlemmermeer, Zaanstad, Almere, ze hebben allemaal kwaliteiten die elkaar versterken.’
566 miljoen
Als alle gemeenten binnen de Metropoolregio Amsterdam marktconforme grondprijzen zouden rekenen, kunnen ze op de uit te geven grond tot 2020 samen nog 566 miljoen euro winst behalen, blijkt uit onderzoek in opdracht van het Projectbureau Herstructurering Bedrijventerreinen. Wanneer de gemeenten dat geld in een gezamenlijk fonds zouden storten, kunnen ze daarvan 30 tot 55 procent van de kosten voor het opknappen van oude bedrijventerreinen betalen, aldus de onderzoekers.
Stap te ver
Voorlopig is dat voor de gemeenten die deelnemen aan het samenwerkingsverband rond Amsterdam een stap te ver. ‘Het is een heel interessant rapport’, zegt Bert Uitterhoeve, voorzitter van het Platform Bedrijven en Kantoren dat zich binnen de Metropoolregio bezig houdt met kantoor- en bedrijventerreinen. ‘De berekende winst is een nogal theoretisch getal en verevening van winsten en kosten tussen gemeenten is een gevoelig en ook ingewikkeld punt. Het is de vraag of dat politiek haalbaar is.’