Advertentie
ruimte en milieu / Column

Eens lekker buiten de lijntjes kleuren, welke gemeente doet mee?

Column van Nynke Schaaf

05 december 2016

Vorige week was in Rotterdam het Woonreferendum. Het kleuren van hokjes nodigt volgens mij niet echt uit om eens lekker buiten de lijntjes te kleuren, maar wat dan wel? Hoe kunnen we in de toekomst dynamiek in de democratie genereren, ieders eigen leiderschap stimuleren en ruimte organiseren voor nieuwe ontwikkelingen? Ik heb wel een idee, en vraag me af of er een gemeente in Nederland bestaat die met mij deze uitdaging aan zou willen gaan. Ik wil graag eens experimenteren met nieuwe vormen van stemmen, wie doet met me mee?

Want natuurlijk zijn er innovatieve manieren om mensen te vragen naar hun mening. Ik denk dat ik Rotterdammers volgens een netwerktheorie had bevraagd en waarschijnlijk had ik dit ook al eerder gedaan, alvorens ik ze definitief zou voorleggen welke kant we op moeten gaan met de toekomst van Rotterdam. Zo had mijn dochter laatst toen ik met haar naar school wandelde een lumineus idee. Wat zou het leuk zijn, mama, zei ze, wanneer de wereld 1 grote kleurplaat was en ik zelf de kleuren kon inkleuren. Ze wees met haar kleine vingertje naar de sjaal van de aankomende fietster, de geveltuintjes en de huizen in de straat. Ik dacht er over na terwijl ik moest lachen om haar idee. Dit wordt vast en zeker in haar leven nog eens realiteit met hulp van augmented reality - ik sluit zelfs niet uit dat er nu al een app voor bestaat.

Ik had mensen zo de stad in gestuurd naar de wijken waar het om gaat. Vooral de mensen die hier willen komen wonen en mensen die er nu leven laten dromen met hulp van deze techniek. Een andere mogelijkheid is een digitale tool waarbij mensen middels een schuifpaneel voor elke vraag konden aangeven in hoeverre men voor of tegen is. Dit had een schat aan gegevens opgeleverd over wat Rotterdammers belangrijk vinden en waar hun gemeenschappelijke waarden liggen. Natuurlijk is technologie niet het antwoord op alles, maar het is wel een waardevol hulpmiddel, wanneer je het inzet om de levenskracht, wijsheid, zelforganisatie en intuïtie van mensen te vergroten.

In de dagen na het Woonreferendum sprak ik met verschillende mensen over allerlei interessante initiatieven voor de stad: de bank van waarde, een aanpak voor armoede op Rotterdam-Zuid, een cocreatieproject onder de verzamelnaam Mooi, Mooier, Middelland. De mensen met wie ik hierover sprak stemden allemaal tegen de Woonvisie maar zijn niet gestopt met hun initiatieven om de omgeving te veranderen en houden nog steeds evenveel van de stad en haar mensen.

Ik heb het gevoel dat we in Rotterdam echt steeds meer buiten de lijntjes kleuren en op die manier ook meer invloed krijgen op de publieke zaak. Daarover ben ik oprecht blij en voel ik mij gedragen door een zwerm medestanders. We respecteren elkaar en botsen niet, we focussen op een gezamenlijk doel en we leren van elkaar. We stemden dan misschien niet en masse tegen of voor, maar we kijken wel wat we in onze omgeving kunnen veranderen om de stad in kleine en grote stapjes vooruit te helpen. En ik weet, dat ze daar stiekem in ons stadhuis retetrots op zijn.

Lees hier de eerdere columns van Nynke Schaaf

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie