Advertentie
ruimte en milieu / Column

Een rondje schaakboksen met de Roadmap Next Economy

Column van Nynke Schaaf

06 februari 2017

De opkomst was groot bij de bijeenkomst van de #roadmapnexteconomy van de Metropoolregio Rotterdam - Den Haag afgelopen vrijdag. Onder leiding van Jan Rotmans werden twee belangrijke onderwerpen behandeld. Jeremy Rifkin leidde ons in full speed door zijn derde industriële revolutie en de Slowaakse Maroš Šefcovic (Vice-president EU) trapte af met een uiteenzetting waarin naar voren kwam dat de energietransitie toch echt vanuit Europa en dus Rotterdam gaat komen.

De opbouw van de sprekers had iets weg van een wedstrijd ‘schaakboksen’. Schaakboksen is een sport die, zoals de naam al zegt, de denksport schaken combineert met de vechtsport boksen. Schaakboksen is geïntroduceerd door de Rotterdamse kunstenaar Iepe Rubingh, inmiddels voorzitter van de World Chess Boxing Organisation. Onder voortdurende interactie met de zaal dreunde zwaargewicht Jeremy Rifkin nog even een aantal van de grootste uitdagingen van onze tijd op: het verdwijnen van de helft van alle soorten in 80 jaar, het ecosysteem dat in real time aan het clashen is en de uitzinnige waterstromen die aan het veranderen zijn waardoor we in het tijdperk van de mens zijn gekomen. Van daaruit werd linea recta doorgestoten naar een nieuw soort economie, zonder fossiele industrie, die binnen 25 jaar de uitstoot van carbon en afval terugbrengt naar nul. Zaal knocked down, ongeloof en oorverdovend  stil, zoals bij een bokswedstrijd wanneer de ene man op de grond ligt. Het ging zo snel dat de meeste mensen uit het publiek nog even voor zich uit zaten te staren. Knock out van de mantra: afval is het nieuwe goud.

 

De nieuwe winnaars zijn de mensen die het anders hebben gezien. Jan Rotmans schreef eerder een ode aan deze Nieuwe Orde, (in navolging van Steve Jobs) die ik nu weer even van stal haal: Op degenen die het anders zien. Die niet gek zijn op regeltjes en geen respect hebben voor de stand van zaken. Je kunt ze napraten, tegenspreken, ophemelen of omlaaghalen. Het enige wat je niet kunt is om ze heen gaan. Want zij brengen verandering, brengen Rotterdam verder. En waar sommige mensen malloten zien, zien wij genieën. Omdat de mensen die gek genoeg zijn om te denken dat ze Rotterdam kunnen veranderen, degenen zijn die het doen.”

 

Ik ken een aantal small enterprises in Rotterdam die aan de wieg staan van een energiebedrijf 3.0. Zoals de lokale energiecoöperatie Blijstroom in mijn wijk Blijdorp. Zij verdienen geld met energiebesparing en produceren schone, decentrale energie, hebben geen grote energiecentrales nodig en zijn gespecialiseerd in smart-grids. Of Stadsgas, die afvalverwerking naar de bron wil brengen. Stadsgas heeft een doorstart gemaakt met GroenCollect, een social enterprise, waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt door middel van elektrisch vervoer afval in gaan zamelen in de stad. En dit afval verwerken ze vervolgens tot biogas en later bioplastics. Het gaat om het faciliteren van decentrale energie waarin de consumenten energieleveranciers gaan worden. Hiervoor is een infrastructuur nodig voor hernieuwbare energie: slimmer netwerken, nieuwe schone energiebronnen, co2 opslag, conversie en opslagtechnologie. De strategie en het actieprogramma van de Roadmap Next Economy beschrijft overigens nog vier andere transitiepaden die nodig zijn om de economie van de metropoolregio vorm te geven: Smart Digital Delta,  Circular Economy, Entrepreneurial Region en de Next Society.

 

Bij het interactieve deel vielen de vragen op van Yuri van Geest van de Singularity University, van Mark van Baal van Follow This en van Han van Nieuwaal van Ponder are Ethics. Met name die laatste wist de millennials in de zaal aan zich te binden doordat hij op een welbespraakte manier om meer ethisch en moreel leiderschap vroeg in de EU/EC. Ik denk dat we gauw iets nieuws moeten proberen uit te vinden, dat niet alleen een radicaal afscheid is van hoe we de economie runnen maar ook van hoe de politiek zelf georganiseerd wordt. Laten we starten met een rondje schaakboksen in de EU.


Lees hier de eerdere columns van Nynke Schaaf.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie