Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Een miljoen huizen extra niet haalbaar’

Het streven van de regering om een miljoen huizen bij te bouwen in tien jaar is niet haalbaar, zegt VNG voorzitter Jan van Zanen in het AD.

11 maart 2022
bouw nieuwe woningen
Shutterstock

Het gaat Nederland niet lukken om in tien jaar tijd een miljoen woningen te bouwen zoals de regering voor ogen heeft, schrijft het AD vrijdag. Volgens Jan van Zanen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is 500.000 tot 750.000 nieuwe woningen, gezien het capaciteitstekort bij gemeenten en het tekort aan bouwvakkers, echt het maximaal haalbare.

300.000

Maxime Verhagen van brancheorganisatie Bouwend Nederland mikt nog wel op 1 miljoen. ‘Want als je nu al verlaagt naar 750.000, dan weet je zeker dat je dát niet haalt.’ Martin van Rijn van Aedes, de koepel van woningcorporaties, zegt tegen de krant dat de 300.000 nieuwe huurwoningen wel gerealiseerd kunnen worden, tenminste als het aan de corporaties ligt.

Gigantisch

De scepsis over het aantal te realiseren woningen komt voort uit de ervaring van afgelopen jaren. Als er 75.000 huizen in een jaar werden gebouwd, dan ging het héél goed. De nieuwe opgave - 1 miljoen huizen erbij in 2032 is in dat licht gigantisch. Dat betekent elk jaar een stad als Breda erbij. Of in tien jaar bijna evenveel woningen bouwen als er nu staan in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag samen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie