Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Vertienvoudiging opvang asielzoekers in Zuid-Holland

In Zuid- en Noord-Holland moeten er duizenden nieuwe opvangplekken komen, in Groningen en Drenthe hoeft er bijna niks te gebeuren.

19 januari 2023
Staatssecretaris Eric van der Burg
Staatssecretaris Eric van der Burg tijdens het debat over de asielcrisis.Peter Hilz/ANP/Hollandse Hoogte

Nu de opvang van asielzoekers wordt gespreid over Nederland, blijkt dat vooral Zuid-Holland en Noord-Holland met tienduizenden opvangplekken over de brug moeten komen. Zuid-Holland moet begin volgend jaar tien keer meer asielzoekers opvangen dan het nu doet.

Spreidingswet

Dat schrijft dagblad Trouw donderdag. De cijfers zijn gebaseerd op een verdeling van het aantal opvangplekken per provincie die de regering vorig jaar per brief naar provincie- en gemeentebesturen heeft gestuurd. De verdeling is een gevolg van de nieuwe spreidingswet die staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) dit voorjaar door de Tweede Kamer wil loodsen.

Bijna niks

Noord-Holland moet het aantal opvangplekken opschroeven van 1800 naar maar liefst 18.500. In Zuid-Holland gaat het om een toename van 2300 naar 11.000. Ook in Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht moeten er duizenden opvangplekken bij komen, maar in bijvoorbeeld Groningen en Drenthe hoeft er bijna niets te gebeuren.

Drukbevolkt

De verschillen tussen provincies zijn groot omdat de asielspreidingswet de opvangplekken verdeelt naar rato van inwoners, blijkt uit de brief van de regering. Drukbevolkte provincies hebben hierdoor automatisch een grote opgave. En juist dergelijke provincies, zoals Zuid-Holland, vangen nu relatief weinig asielzoekers op.

Bron: Trouw

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Tsja, het gaat allemaal niet van harte. En terecht. Vandaag staat er een artikel in NRC over Syriërs die in Nederland een asielstatus hebben gekregen, maar oorlogsmisdadiger blijken te zijn. Hoe dat dan kan. Nu, dat kan ik u vertellen. Het selectiemechanisme van de IND werkt niet, kan niet werken en zal nooit werken. Wat wordt Nederland toch enorm slecht geleid. Wat hebben politici toch een hoop moeite om te komen tot een toekomstbestendige visie op ook maar iets. Ik kan u als voormalig IND ambtenaren uit de jaren ‘90 van de vorige eeuw vertellen: het asielsysteem heeft ZEER WEINIG te maken met adequate vluchtelingenhulp. Het heeft hooguit een symbolische betekenis maar praktisch betekent het vrijwel niets. Het asielrecht in zijn huidige vorm heeft geen toekomst. Dus hou daarmee op en probeer als land echt iets te betekenen voor vluchtelingen wereldwijd. De Oekraïeners die we hier opvangen: prima. Maar de grote hoop die hier komt is maar een zeer dun laagje van te vaak de verkeerde personen. Er is een prima alternatief hiervoor: ga de vluchtelingen gewoon halen. Uit Jemen bijvoorbeeld. Daar kan je er zo 2 miljoen ophalen die zeker aan alle voorwaarden voldoen. Heb ik geen probleem mee. Hebben we geen opvangcapaciteit nodig, kunnen we zo bij een sociale huurwoning afleveren als we die tenminste hebben. Ik vrees voor de toekomst van mijn kinderen.
Hans Bakker
Als de wereldbevolking blijft groeien en de aarde op blijft warmen, als voedsel opraakt, dan zullen er op niet al te lange tijd volksverhuizingen plaatsvinden we we sinds de zesde eeuw niet meer hebben gezien. Honger en oorlog gaat vaak samen. Waarom is er wel een verdrag dat toeziet op oorlogsvluchtelingen en niet op honger? Het provincialistische van de Nederlandse politici, de kleinburgerlijkheid, het gebrek aan visie en daadkracht, het eigenbelang dat overal doorsijpelt, het nawauwelen van de status quo, de misplaatste correctheid en hypocrisie van Politieke studeerkamer stromingen als D66, het zal Nederland fors gaan bezuren.
P. Smit
2 opmerkingen:

https://www.wyniasweek.nl/asilia-een-negenpuntenplan-voor-de-migratie/

https://www.climategate.nl/?s=vergroening+woestijnen
Hans Bakker
@Smit het Asilia plan lijkt mij prima. Op één of andere manier gaat het licht bij leden van politieke partijen als Christenunie en D66 op zwart zodra het asielstelsel ter discussie komt. Een open discussie over zin en onzin van het huidige asielrecht is in dit land niet te voeren. Ook een discussie over arbeidsmigratie is niet te voeren. Dat loopt meteen vast op de linerale studeerkamerideologie van D66 over vergrijzing. Nou: alle vormen van immigratie versterken de effecten van vergrijzing. Dus zo blijft dit land in een gigantische kwantitatieve groeistuip. Zoals Hugo de Jonge zelf aangeeft: die 900.000 woningen zijn er veel te weinig want 2030 moet er nog eens zo’n aantal worden bijgepropt en meer en meer en meer. We hebben maar één land en als we dat verzieken dan zijn we alles kwijt wat we hebben.
Advertentie