Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Dertien veiligheidsregio's helpen in Limburg

Honderden brandweerlieden uit dertien veiligheidsregio's bieden hulp in het door overstromingen getroffen Limburg. De brandweer heeft in Zeist een speciaal actiecentrum ingericht voor concrete hulpvragen uit Limburg. Die worden verdeeld over de veiligheidsregio's, aldus brancheorganisatie Brandweer Nederland.

16 juli 2021
Zandzakken-shutterstock-344300294.jpg

Honderden brandweerlieden uit dertien veiligheidsregio's bieden hulp in het door overstromingen getroffen Limburg. De brandweer heeft in Zeist een speciaal actiecentrum ingericht voor concrete hulpvragen uit Limburg. Die worden verdeeld over de veiligheidsregio's, aldus brancheorganisatie Brandweer Nederland.

Slagvaardig

De brandweer heeft naast helpende handen ook al 130.000 zandzakken en duizend dompelpompen met aggregaat naar Limburg gestuurd. Daarnaast kunnen hulpdiensten in Limburg bij het actiecentrum aankloppen voor hulp van specialisten en voor advies. Voorzitter Tijs van Lieshout van Brandweer Nederland is heel trots op de slagvaardigheid van de korpsen, zegt hij. 'Het is geweldig, maar het moet ook, de problemen zijn groot. Ik wens alle collega's in Limburg, België en Duitsland veel succes.'

 

Onbereikbaar voor hulpdiensten

Inwoners van dorpen langs de Maas in het noorden van Limburg krijgen het dringende advies om zo snel mogelijk het gebied te verlaten. De dorpen Aijen, Bergen, Heukelom, Well en Wellerlooi lopen kans op wateroverlast, net als delen van Nieuw Bergen. Het water van de Maas staat zaterdagochtend waarschijnlijk op zijn hoogst bij de gemeente Bergen, waar de dorpen onder vallen. Bewoners kunnen worden opgevangen in recreatiecentrum Den Asseldonk in Nieuw Bergen. 'Wanneer u besluit om in uw huis te blijven, doet u dat voor eigen risico, op eigen verantwoording. Realiseer u dat u dan onbereikbaar bent voor hulpdiensten', aldus burgemeester Manon Pelzer van de gemeente Bergen.

 

Evacuaties Venlo

Ruim 10.000 mensen worden vrijdagavond geëvacueerd in de gemeente Venlo. Het gaat daarbij volgens een woordvoerder van de gemeente om 10.700 bewoners van 4746 woningen. De evacuaties gaan om 18.00 uur beginnen. Dat is eerder dan gepland omdat het water sneller stijgt dan verwacht, en omdat de gemeente niet wil dat mensen ‘s nachts het huis uit moeten. Mensen die niet terechtkunnen bij familie of kennissen worden opgevangen in buurtcentra en andere openbare gebouwen.

 

Hulplijn Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft vrijdag vanaf 16.00 uur een hulplijn opengesteld voor mensen in het rampgebied in Limburg. Iedereen die hand- en spandiensten nodig heeft, kan contact opnemen met het nummer 070-445 888. Vrijwilligers staan klaar om mensen in het overstromingsgebied te helpen, aldus de organisatie.

 

Schademeldingen

De grote wateroverlast in Limburg heeft gezorgd voor al meer dan 1100 schademeldingen, zeggen verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer, die in de regio actief zijn. Bij Interpolis stond de teller vrijdag aan het begin van de middag op ruim 700, bij Centraal Beheer op 450. Beide verzekeraars geven aan te verwachten dat het aantal schademeldingen in de loop van volgende week nog verder op zal lopen, omdat het water nog moet zakken en niet iedereen nog de kans heeft gehad schade te melden.

 

Soort stresstest

Het blijft nog even spannend of de hoofddijken langs de Maas zullen standhouden tegen het hoge water, zegt hoogleraar Waterbouwkunde Bas Jonkman van de TU Delft. 'Dit is een soort stresstest voor ons systeem', zegt hij. Jonkman verwacht niet dat het water massaal over de Maasdijken heen zal komen. 'Maar er kunnen zwakkere en nog niet versterkte plekken in het systeem zitten', zegt hij.

 

Dijk versterken

Waterschappen in het gebied van Maas, Rijn, Waal en IJssel nemen noodmaatregelen om zwakke stukken dijk te versterken voordat de hoogwatergolf in de rivieren deze gebieden bereikt. Dat gebeurt onder meer bij Gennep, Thorn, Gorinchem en Haaften.


Dikke laag klei

Waterschap Rivierenland is bezig met dijkversterking langs de Waal tussen Gorinchem en Waardenburg. Dat werk is stilgelegd vanwege het verwachte hoge water, maar op delen van de dijk ontbreekt nu de buitenbekleding. Het schap bedekt die delen vrijdag en zaterdag met een dikke laag klei. Ook de zomerdijk in de Crobsche Waard bij Haaften wordt met klei hersteld tot de oorspronkelijke hoogte, aldus het schap vrijdag.

 

Dijkdoorbraak Julianakanaal

Een dijk langs het Julianakanaal bij Meerssen, net ten noorden van Maastricht, is vrijdagmiddag doorgebroken. Het water heeft volgens de veiligheidsregio een groot gat geslagen. Omwonenden kregen een NL Alert met de boodschap dat iedereen onmiddellijk het gebied moet verlaten. Mensen in Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle moeten het gebied zo snel mogelijk verlaten, aldus de veiligheidsregio. In de buurt van de dijkdoorbraak gaan meerdere sirenes af om mensen te waarschuwen. "Dit gebied komt onder water te staan", aldus de woordvoerder.

 

Evacuatie ziekenhuis Venlo

Het ziekenhuis VieCuri in Venlo wordt volledig geëvacueerd. Op die manier probeert het vlak bij de Maas gelegen ziekenhuis een eventuele overstroming voor te zijn, meldt de Veiligheidsregio Limburg-Noord vrijdagmiddag. Het ziekenhuis blijft zeker tot en met maandag gesloten. Vanaf vrijdagmiddag worden 140 patiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Spoedpatiënten worden vanaf 18.00 uur naar andere ziekenhuizen geleid. Zwangere vrouwen worden naar andere geboortecentra verwezen.

 

Kilometer dijk

Defensie verstevigt vrijdag de dijkring tussen Thorn en Wessem in Midden-Limburg met zandzakken. Het gaat om ruim een kilometer dijk langs de Maas. De versteviging is nodig om wateroverlast in het achterliggende gebied te voorkomen, zegt Waterschap Limburg. Mensen in het gebied krijgen de dringende oproep de website van de gemeente Maasgouw in de gaten te houden en naar rampenzender radio L1 te luisteren.

 

Scheepvaart gestremd

De binnenvaart op de Maas in Limburg blijft naar verwachting tot na het weekend gestremd vanwege de zeer hoge waterstanden, sterke stroomsnelheden en drijvend afval in de rivier. Dat meldt de regiocoördinator voor Zuidoost-Nederland van de branchevereniging voor de binnenvaart Koninklijke BLN-Schuttevaer.

 

Geen incidenten

Sinds donderdag 18.00 uur is de Maas van het uiterste zuiden van Limburg tot Noord-Limburg gestremd voor alle scheepvaart. Volgens de regiocoördinator wisten alle binnenvaartschippers een veilig heenkomen te zoeken en zijn er geen incidenten geweest, al hadden sommige schippers wel haast om tijdig van het water te komen en aanlegplaatsen te vinden.

 

Roermond

Zo'n 550 huishoudens in Roermond zijn vrijdagochtend om 06.00 uur met megafoons en sirenes vroegtijdig gewekt om per direct hun woningen te verlaten. Ook kregen ze een NL Alert met de mededeling: verlaat uw woning direct. 'In verband met wateroverlast dient u onmiddellijk uw huis te verlaten', schalden de luidsprekers van de megafoons. Om 07.00 uur moest iedereen het huis uit zijn. Politieagenten belden huis aan huis aan.

 

Buggenum geëvacueerd

Delen van het dorpje Buggenum worden vrijdag geëvacueerd. Dat heeft de gemeente Leudal vrijdagochtend bekendgemaakt. Om welke delen van het dorpje aan de Maas in Midden-Limburg het precies gaat, wordt later meegedeeld. De hoge waterstand arriveert in de loop van de dag in het dorp.

 

Vlodrop

De bewoners van Vlodrop in Noord-Limburg zijn vrijdagochtend opgeroepen het dorp te verlaten, meldt de Veiligheidsregio Noord-Limburg. De ME ondersteunt de evacuatie in het dorp aan de Roer om ervoor te zorgen dat dit zo vlot en soepel mogelijk verloopt. In de nacht van donderdag op vrijdag waren er al evacuaties in meerdere gebied in Zuid en Noord-Limburg vanwege de extreem hoge waterstand. Het ging onder meer om delen van Maastricht, Roermond, Roerdalen (waartoe Vlodrop behoort), Eijsden-Margraten en Sittard-Geleen.

 

Ramptoeristen

Op tal van plekken in Limburg gelden noodverordeningen. Dit om te voorkomen dat ramptoeristen naar de gevolgen van de watersnood komen kijken. Dat hebben de veiligheidsregio's in de provincie bekendgemaakt. Een noodverordening zorgt ervoor dat de burgemeester en gezagsdragers snel kunnen optreden als er wanordelijkheden dreigen. Ook de Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft het publieksnummer 0800-1351 geopend voor vragen. De veiligheidsregio in het zuiden van de provincie had dat nummer al.

 

Zuid-Limburg

De waterstand in de Maas in Zuid-Limburg is over het hoogste punt heen. Vrijdagmorgen vroeg bereikte de regenrivier een stand van ruim 3300 kubieke meter per seconde, een recordhoogte waarvoor Rijkswaterstaat donderdag al waarschuwde. Nu zakt de afvoer bij het dorp Sint Pieter (gemeente Maastricht) snel naar een niveau onder de 2000 kubieke meter per seconde op zondag, verwacht Rijkswaterstaat.

 

Weer naar huis

Bewoners van de Maastrichtse wijken Randwyck en Heugem mogen weer naar huis. De wijken werden in de nacht van donderdag op vrijdag geëvacueerd, maar zijn niet overstroomd, aldus de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Burgemeester Annemarie Penn zei vrijdagochtend tegen L1 dat Maastricht 'langs het gaatje is gegaan'. (ANP/redactie)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie