Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Groningen wil eind aan overlast bromtoon

De provincie Groningen wil dat staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu een wettelijke norm vastlegt voor laagfrequent geluid. Bewoners in de provincie klagen al lange tijd over een mysterieuze lage bromtoon. Die leidt bij hen tot slapeloosheid en gezondheidsklachten.

01 april 2011

Rijk
De bewoners trokken bij de Commissaris van de Koningin Max van den Berg aan de bel. Die vindt dat het Rijk duidelijke regels over geluidsnormen moet maken. Die zijn er namelijk niet. De gedeputeerde stuurt namens Provinciale Staten een brief met dit verzoek aan Atsma. Ook moet er nieuw onderzoek komen naar de herkomst van de bromtoon rond gaslocaties in de provincie. ‘Het is een zaak van het Rijk’, aldus zijn woordvoerder Marga Bertens. ‘In Groningen bevindt zich een netwerk van ondergronds leidingen en alles wat in de grond speelt, is de bevoegdheid van het Rijk.’

Miljoenen
Van den Berg initieert ook een overleg tussen de betrokken bedrijven, zoals de Gasunie en de NAM, en burgers. ‘Hij gaat kijken of hij ze aan tafel kan krijgen. De provincie is niet verantwoordelijk in de zaak, maar hij doet het in het kader van de zorgplicht’, aldus Bertens. Het is niet duidelijk of de provincie ook gaat bijdragen aan het onderzoek, maar waarschijnlijk is het niet, omdat het een Rijksaangelegenheid is. Van den Berg verwacht wel dat het onderzoek een miljoenenkwestie gaat worden.

Onderzoek
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wacht de brief van de provincie af voor ze commentaar geeft op eventuele normering. Onderzoek in de gemeente Zuidhorn is vorig jaar al uitgevoerd door het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium in opdracht van de VROM-Inspectie en het Staatstoezicht op de Mijnen. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vertelt dat inderdaad een bromtoon is vastgesteld, maar nader onderzoek nodig was om te bepalen bij personen die overlast ondervinden welke toon precies hinder veroorzaakt om dan weer te achterhalen waar de bromtoon vandaan komt en hoe deze moet worden aangepast. ‘De resultaten worden over enige weken bekend, maar dat betekent nog niet dat dit de eindfase is. Vraag is wat er dan verder moet gebeuren. Kom je dan bij normering uit, dan is het weer een zaak voor Infrastructuur en Milieu.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ron
Als ik dit zo lees is de normstelling dus de oplossing??? Ga eerst is uitzoeken wat de oorzaak is. Met een beetje goede wil en overleg kom je er dan al snel uit. Maar we willen blijkbaar weer een norm dat we kunnen 'straffen' in plaats van oplossen.
Robert Prummel / Fractievoorzitter Stadspartij Groningen
Een oude 1 aprilgrap... De bromtoon bestaat niet. Ze wordt mensen aangepraat en ja, dan is zowaar iemand die last heeft van iets dat niet bestaat!
Jan / ambtenaar
@Prummel. Dat er nu wat aan jouw gehoor mankeertm wil nog niet zeggen dat anderen gek zijn.
joop luster / ontwerper
grofweg 2 jaar terug in IJmuiden/Velsen maakten een aantal mensen in deze omgeving elkaar ook attent op lage bromtonen. Het werd een hype. Sommigen hoorden de tonen terwijl partners deze niet hoorden. De pers wijdde er stukken aan en er kwamen onderzoeken. Zonder resultaat. De hype is verdwenen maar blijkbaar de bromtonen ook? Het deed me denken aan mijn eigen ervaring een jaar of 5 geleden, op m'n tijdelijke drukke werk in de Botlek. Dacht dat het van een nabij gelegen snelweg kwam. Een zoef-zoef geluid. Vooral als je er op lette, irritant! Of zouden het de windmolens aan de overzijde van de weg zijn? Het meest opmerkelijke was dat het me plotseling opviel dat ik het thuis, in IJmuiden, ook hoorde. En alleen ik! Mijn voorzichtige conclusie was dan ook dat het bij m'n hoofd hoorde. Een interne ruis welke vooral als het stil was duidelijk te horen was als een lage vibrerende bromtoon. Heb het nu rustiger en, ik moet zeggen ook in mijn hoofd is het veel rustiger geworden. Toegegeven, we zijn zelf behoorlijke gecompliceerde installaties.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Het is bekend dat niet iedereen even gevoelig is voor laagfrequente geluiden. Ik hoor met enige regelmaat laagfrequente geluiden die anderen soms niet, soms wel horen. Die hoeven me echt niet aangepraat te worden. Ik hoor namelijk ook wanneer ze weer ophouden. En dan haal ik opgelucht adem.

Voor zover ik kan inschatten, gaat het om twee soorten geluiden:
- motorgeluiden;
- basgeluiden van muziek (soms buitenmuziek in de verte die kunstmatig gedempt is zodat de meeste mensen er geen last van hebben, of er in ieder geval niet over klagen).

Ik doe er eigenlijk nooit wat aan en hoop steeds dat het weer zo gauw mogelijk afgelopen is.
Advertentie