Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Bouw ecoducten op schema

Bij de opening van een nieuw ecoduct over de A1 meldde Rijkswaterstaat dat de bouw van negen andere ecoducten in Utrecht en Overijssel op schema ligt.

06 september 2011
De bouw van negen ecoducten in het midden van het land ligt op schema. Dat meldde Rijkswaterstaat maandag nadat minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu, prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven een nieuw ecoduct over de snelweg A1 bij het Gelderse Hoog Buurlo hadden geopend.

Oversteken
De ecoducten op de Veluwe en in de provincies Utrecht en Overijssel verbinden natuurgebieden met elkaar. Via de traverses kunnen zwijnen, dassen, runderen, boommarters, hagedissen en slangen makkelijker spoorlijnen en wegen als de A1, A12, A28 en A50 oversteken.


Begroeiing

Naast het ecoduct bij Hoog Buurlo zijn ook de werkzaamheden bij Wolfheze, Nijverdal, Heerde en Hulshorst vrijwel gereed. Wel moeten de ecoducten nog nieuwe begroeiing krijgen. Eind volgend jaar moeten alle bouwwerken klaar zijn.


Versnippering

De rijksoverheid startte in 2005 een meerjarenprogramma om de versnippering van natuurgebieden tegen te gaan, onder meer door de aanleg van ecoducten. Het doel van het programma is om in 2018 flink meer diverse flora en fauna binnen de landsgrenzen te hebben.

Automobilisten ondervonden het afgelopen jaar regelmatig hinder van de bouw. Zo waren er snelheidsbeperkingen van kracht en waren de rijstroken bij de bouwplaatsen versmald.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Broadcaster / gemeenteambtenaar
Voor wezenlijke zaken is geen geld meer maar Nederland geeft geld uit aan oversteekplaatsen voor slangen.
Rampant / trl
Prima besteding van mijn belastinggeld, de kleine stukjes natuur die nog niet zijn bedolven onder beton en asfalt aan elkaar plakken. Goed voor de biodiversiteit dus ook goed voor de mensch.
Marcel Vosestein
Jammer is dat de meeste ecoducten niet of nauwelijks gebruikt mogen of kunnen worden door de dieren, waarvoor de ecoducten werden ontworpen.

Het afgelopen jaar werd de regionale weg Apeldoorn - Voorthuizen aan beide kanten van rasters voorzien. Een miezerig tunneltje bij de Echoput is daar de enige verbinding. Verder is het een compleet ijzeren gordijn.

Bij Hulshorst verbindt het ecoduct de Veluwse bossen met een gevarieerd agrarisch gebied, waar vele tientallen edelherten kunnen leven en nog meer in de winter voedsel kunnen vinden. Toch mogen er niet meer dan acht (8) edelherten het ecoduct over. Met de vastgestelde normen gaat het functioneren als een afschotplek.

Daarmee wordt de kans gemist om te zien hoe de dieren deze dure voorzieningen gaan gebruiken.
Petra Lievense
typisch een staaltje van politieke windowdressing. met dit verhaal gelooft een willekeurige burger 'dat het wel goed zit', maar helaas wordt de toegang versperd voor bijvoorbeeld de wilde zwijnen (dit is in hulshorst het geval). En straks nog de vraag of de wolf wel over het ecoduct mag lopen, waar zijn we mee bezig?
Jan
Ook lachwekkend wordt die voortdurende neiging vóór de naam van Pieter van Vollenhoven titels te zetten. Eerst was het alleen Meester, nu staat er ook Professor bij, omdat hij ooit eens les gegeven heeft aan een universiteit. Had die man toch prins gemaakt.
Piet / directeur
Triest op de zorg en chronisch zieken etc wordt enorm bezuinigd.Overigens begrijpelijk dat er in Ned beuinigd moet worden.

Maar dat er in deze tijd nog geld voor ecoducten wordt uitgetrokken lijkt mij een enorm gebrek aan prioriteitsstelling. Dat ouden van dagen, chronisch zieken onvoldoende worden verzorgd en dat er dan in deze tijd nog geld voor dit soort projecten wordt uitgetrokken is wel het toppunt van starheid en inflexibiliteit.
Advertentie