Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nieuwe colleges focussen op wonen en energie

De thema’s wonen en energie komen veruit het meest voor in de nieuwe coalitieakkoorden. Economie en onderwijs verliezen terrein.

28 juli 2022
Het nieuwe college van Nunspeet
Het nieuwe college van Nunspeet

Wonen en energie zijn de belangrijkste thema's in de door gemeenten afgesloten coalitieakkoorden. De aandacht voor economie en onderwijs loopt er significant in terug. Dat is de conclusie van onderzoek door Berenschot naar de inhoud van 269 gemeentelijke coalitieakkoorden.

Adviseur Kunst en Cultuur

Gemeente Assen
Adviseur Kunst en Cultuur

Verbindend senior adviseur NIS 2 voor overheidsentiteiten

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Verbindend senior adviseur NIS 2 voor overheidsentiteiten

Kiezers

Het organisatieadviesbureau vergeleek de akkoorden met de thema's die kiezers in maart van dit jaar naar voren brachten. Onderwerpen als veiligheid en financiën die kiezers wel belangrijk vinden, komen in de akkoorden relatief weinig terug. Ook is het er vaak vergeefs zoeken naar actuele thema’s als bestuurscultuur, ­Europa en corona.

Samen

Ten opzichte van de akkoorden van vier jaar geleden komen woorden als woning, energie en gezond nu veel vaker voor. Verliezers zijn duurzaam, economie en onderwijs. ‘Samen’ is het meest voorkomende woord in de afgelopen voorjaar afgesloten akkoorden.

Toename

‘Dit past bij de noodzaak van gemeenten om de maatschappelijke vraagstukken, zoals de woningnood en energiecrisis, gezamenlijk op te pakken met burgers, maatschappelijke organisaties en bedrijven, maar ook met andere overheden’, geeft managing directeur openbaar bestuur Roeland Stolk van Berenschot aan. Hij verwacht de komende vier jaar een verdere toename van het aantal samenwerkingsverbanden, onder meer onder regionale paraplu.

Realistisch

Het landelijk populaire woord ‘crisis’ ontbreekt opvallend vaak in de gemeentelijke coalitieakkoorden. Stolk: ‘Gemeenten wijzen op dezelfde landelijke thema's, maar leggen de nadruk op realistische oplossingen. Er zijn in dat kader wel grote zorgen over de bekostiging, zeker met het oog op de voorgenomen bekostigingskorting in 2026. Gemeenten kiezen overwegend voor de lange termijn en leggen minder focus op de actuele realiteit van crisis en wantrouwen die landelijk te zien is.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie