Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Coevorden krijgt energieleverende woningen

Het Drentse Coevorden krijgt drie woningen die zo zuinig zijn dat ze energie leveren. Woensdagavond werd het zogeheten HR-Actief huis gepresenteerd op een informatiebijeenkomst over deze landelijke primeur van energieleverende huizen.

19 februari 2009

Vrij van energielasten
De woningen zullen volledig op de energie van zonnecollectoren draaien. De collectoren wekken zo veel energie op dat ook het verbruik voor verlichting en huishoudelijke apparaten kan worden afgedekt. De huizen zijn hierdoor vrij van energielasten.

Voorbeeld voor potentiële kopers
Volgens directeur Henk Seinen van Seinen Projectontwikkeling, dat de HR-Actief woningen heeft ontwikkeld, dienen de huizen als voorbeeld in de Coevordense nieuwbouwwijk Ossehaar. De gemeente Coevorden wil op deze manier aan toekomstige kopers van kavels in de wijk laten zien hoe je energiezuinig kunt bouwen.

Niet duurder

Seinen zegt dat de huizen even duur zijn als traditionele nieuwbouwhuizen. De bedoeling is dat de HR-actief woningen voor de bouwvakvakantie klaar zijn.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerard de Bruijn / bouwkundig projectleider
Dat is goed nieuws. Hoe zorgen we er nu voor dat we direct overstappen op deze technologie en hiermee het milieu gaan bsparen? Of zijn de belangen van de fossiele brandstofeconomie toch weer belangrijker dan het milieu? Zeker nu we in een recessie zitten zou directe overstap op grootschalige productie van deze technologie in de bouw (nieuwbouw en renovatie) een enorme werkgelegenheid kunnen verschaffen. Ik ben benieuwd wat de overheid nu voor initiatieven neemt om deze technologie snel in te voeren. Als het werkelijk zo is dat de woningen minimaal energieneutraal zijn, dan is dit het Ei van columbus.
Margje Vlasveld / maatschappelijk ondernemer
Niet duurder en zonder energielasten, het is een raadsel waarom gemeenten nauwelijks bewegen op dit gebied, terwijl er overal afdelingen zijn die zich met duurzaam bouwen bezig houden. Zou daar niet eens een parlementair onderzoek naar gedaan moeten worden? Gemeente moeten hun bouwverordening aanpassen, eisen stellen aan projectontwikkelaars: vanaf nu alleen nog 0-energiewoningen bouwen. Dat had 5 jaar geleden ook al gekund, wat is het probleem?
Advertentie