Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Fors minder bouwvergunningen voor huizen

De woningcorporaties maken zich grote zorgen over het lage aantal bouwvergunningen op de woningmarkt.

ANP
19 mei 2022
woningbouw
Shutterstock

Ondanks de krapte op de woningmarkt zijn er fors minder bouwvergunningen verleend. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd er in het eerste kwartaal van dit jaar voor 16.600 te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Daarmee daalde de afgifte met 13 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Indicator

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is volgens het statistiekbureau een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd wordt. Doorgaans duurt het vanaf het verlenen van een vergunning een jaar of twee alvorens een woning kan worden opgeleverd. Het ombouwen van kantoren en andere panden tot woning zit niet in de cijfers over bouwvergunningen.

Zorgen

Martin van Rijn, voorzitter van de koepelorganisatie Aedes, legt uit dat het lage aantal vergunningen in de nabije toekomst betekent dat nog niet ‘het gewenste aantal’ nieuwe woningen gebouwd zal worden. De woningbouwcorporaties maken zich dan ook zorgen over het lage aantal bouwvergunningen.

Crisis

Van Rijn stelt dat de woningnood als een crisis behandeld zou moeten worden. Dan kunnen we in de procedures soms een paar stappen overslaan. Dat helpt om wel de gewenste aantallen te behalen’, aldus de Aedes-voorzitter. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Voor de dreigende schaarste op de woningmarkt is al jarenlang gewaarschuwd en veel te laat door de Kabinetten Rutte geacteerd. Problemen die nu o.a. (gaan) spelen zijn: stikstofdebacle, schaarste aan personeel en bouwmaterialen, de nog steeds durende strijd met en tussen de ruimtelijke dirigenten, de renteontwikkeling. Met het huidige tempo halen we nauwelijks 50.000 nieuwbouw woningen.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie