Overslaan en naar de inhoud gaan

Burgers hoesten meeste milieubelasting op

De overheid incasseerde vorig jaar 24,6 miljard euro aan milieubelastingen en -heffingen. Bijna twee derde daarvan werd betaald door…

De overheid incasseerde vorig jaar 24,6 miljard euro aan milieubelastingen en -heffingen. Bijna twee derde daarvan werd betaald door burgers, bedrijven droegen een derde van de lasten bij. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Brandstof grootste deel
Het grootste deel van de totaal geïnde milieubelastingen en -heffingen bestond in 2015 uit accijns op brandstof, waarvan 3 miljard euro werd betaald door producenten en bijna 5 miljard door Nederlandse huishoudens. De motorrijtuigenbelasting is de tweede inkomstenbron, waarvan producenten ruim 1 miljard voor hun rekening namen en burgers 4,5 miljard. Energiebelasting staat op de derde plaats, met ongeveer gelijk verdeelde lasten tussen producenten en burgers. Afvalstoffenheffing, rioolrechten en afvalwaterheffing komen voor het merendeel op conto van de huishoudens, bpm en overige milieubelastingen en -heffingen worden in meerderheid door bedrijven betaald.

Vervuiler betaalt gaat niet op 

Het principe dat de vervuiler betaalt, gaat niet altijd op, stelt het CBS woensdag. Producenten zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de uitstoot van broeikasgassen, maar betalen nog niet de helft van de belastingen op energie. Huishoudens, die nog geen vijfde bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen, betalen meer dan de helft. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

F. Scheerder

Als het adagium is de vervuiler betaalt, dan zullen bedrijven meer energiebelasting voor de uitstoot van broeikasgassen dienen af te dragen dan thans is het geval is. Een hogere heffing zal bedrijven prikkelen om hun producten met minder uitstoot van broeikasgassen te produceren. Immers het een-op-een doorrekenen van de hogere heffing in de prijzen van de producten zal - in ieder geval op lange termijn - niet altijd mogelijk zijn (marktwerking, concurrentie). Mooie opdracht voor het (nieuwe) kabinet.

Op 10 augustus 2016, 13:37
H. Wiersma

Het is het zoveelste melkkoetje geworden van dit Kabinet. Dat zich zo langzamerhand wereldkampioen en olympisch kampioen belastingen heffen en bezuinigen mag noemen.

Op 10 augustus 2016, 14:05
Niels

@Scheerder. Eens! Ook graag dat principe doortrekken naar autogebruik.

Op 10 augustus 2016, 14:05
Hannes Haganum

Dit nieuws mag toch niemand verbazen, want onze regering en zeker de Europese kliek in Brussel zijn er voor de banken, financiële instellingen en multinationals.
Ze kijken met veel dedain op de burger neer en zetten met regeltjes en fiscale maatregelen de burger steeds verder onder druk. Het lijdelijk verzet neemt echter toe en de Brexit was nog maar het begin.. Er komt ook een sterke hang naar regionale autonomie, zoals in Schotland en Catalonië. Men is de druk zat, zeker omdat de burger steeds minder terug ziet van zijn belastinggeld.

Op 11 augustus 2016, 08:29
Hannes Haganum

En dat zure, drammerige gezever over die CO-2 uitstoot... Stop er eens mee en benoem het probleem bij de naam !
CO-2 hoeft nauwelijks een probleem te zijn; de bomen en planten nemen het vrij gemakkelijk om, maar als de mens de oerbossen overal ter wereld omhakt en zich als ratten vermenigvuldigt, kan creëert deze slecht ontwikkelde, nagenoeg onbehaarde zoogdiersoort zijn eigen ondergang. Jammer dat de mens al zoveel verwoest heeft. Bezie ook eens vanuit die optiek de vluchtelingen- en oorlogsproblematiek : sinds 1945 is in het Midden-Oosten de populatie gemiddeld 520 % toegenomen (!!), maar van een levensvatbare economie en ecologische omgeving is nergens sprake... Leer mensen daar de liefde te ontdekken en leer ze ook het gebruik van condooms op die moslimscholen.... Benoem de oorzaak en stop het politieke geleuter. Ook minister Koenders snapt geen bal van.

Op 11 augustus 2016, 08:36
E.Doeve

Kijk, van dat gehoest wordt ik nou ziek. Alle verzuimmaatregelen ten spijt. Ik kan een end mee met de Weledele. Maar reken maar dat de politiek hier overheen leest, dan wel niet aan wil. Stel eens vragen, wees eens eerlijk, meeste Volks-vertegenwoordigers! Man en paard, zoals dat heet en roep niet dat de economie daar van last heeft. En in de lijn van de verslaggeving.....Als die burgers de laatste hoest hebben gekucht, wat dan....?

Op 11 augustus 2016, 10:11
De Boer

volgens een artikel van de NOS wordt de energiebelasting dit jaar lager: "De levering van elektriciteit werd 31 euro goedkoper. Ook werd de energiebelasting begin dit jaar flink verlaagd. Dat scheelt gemiddeld 67 euro per jaar." Daar lees ik niets over in dit artikel ...
http://nos.nl/artikel/2124397-energierekening-ee …

Op 11 augustus 2016, 11:21

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in