ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Strategische samenwerking: bouwen aan een duurzame toekomst!

Congres Bodemenergie | 1 december 2022 | 13:30 - 18:00

Congres

Op donderdagmiddag 1 december 2022 organiseert Branchevereniging Bodemenergie het Congres Bodemenergie. Een inspirerend en interactief evenement voor iedereen die vanuit zijn vakgebied te maken heeft met de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Het belooft een boeiende dag te worden, met een compact programma, een plenair en een parallel gedeelte én uiteraard volop ruimte om te netwerken. 

Van abstracte woorden naar concrete daden

Van alle kanten horen we dat samenwerking het toverwoord is om de energietransitie te doen slagen. Maar hoe kunnen we dat concretiseren, zodat bodemenergie haar rol in de energietransitie ook in de praktijk verder kan uitbouwen? Welke slimme samenwerkingen op welke niveaus zijn er nodig en welke belemmeringen komen we daarbij tegen? Of zijn die belemmeringen er niet en moeten we gewoon samen aan de slag? Met antwoorden op deze concrete vraagstukken keert u na een nuttige en plezierige middag weer naar huis.

Doelgroep

Het Congres Bodemenergie is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met de energietransitie en duurzame warmte en koudebronnen voor de gebouwde omgeving in het bijzonder. Beleidsadviseurs, programmamanagers, gemeenten, provincies en de bouw-/renovatiesector, die dezelfde duurzame warmte-agenda hebben, u bent van harte welkom!

Bent u erbij? Aanmelden voor het Congres Bodemenergie kan via dit aanmeldformulier.

De sprekers zijn bekend!

Als Dagvoorzitter Duurzaamheid heeft Peter Melis menig congres op een vakkundige, interactieve manier tot een succes gemaakt. En met een passie voor alles rondom duurzaamheid en de energietransitie weet hij precies waar het over gaat en komt hij snel tot de kern. Daarbij schuwt hij moeilijke vragen niet. In zijn rol als dagvoorzitter is hij ontwapenend, weet hij het publiek te betrekken bij de discussies en weet hij de moeilijke vragen beantwoord te krijgen.

Peter Melis

Keynote

Paul Behrens is auteur en wetenschapper aan de Universiteit te Leiden. Zijn populairwetenschappelijke boek, The Best of Times, The Worst of Times: Futures from the Frontiers of Climate Science beschrijft het huidige pad waar de mensheid zich op bevindt, en blikt vooruit naar de toekomst. Hierbij houdt hij vast aan zowel pessimistische als hoopvolle scenario’s over onderwerpen als economie, energie, land en voedsel. Zijn onderzoeken en publicaties zijn verschenen in wetenschappelijke tijdschriften en media zoals The New York Times, Scientific American, Politico, Nature Sustainability, Nature Energy, Nature Food, PNAS en de BBC.

Als keynote spreker neemt Paul u mee in zijn visie op deze unieke tijd: De keuzes die in de komende twee decennia worden gemaakt, zullen in de komende eeuwen en zelfs millennia de toekomst van het leven op onze planeet bepalen. We staan ​​voor een catastrofe, maar er is nog hoop. Paul zal de nieuwste wetenschappelijke inzichten over klimaatverandering en klimaateffecten presenteren, mét enkele oplossingen die nodig zijn om een ​​hoopvolle, gezondere toekomst te realiseren. Paul houdt deze presentatie is in het Engels en na afloop van het congres ontvangt u een exemplaar van zijn boek.

Paul

Parallelsessies

Na het plenaire gedeelte kunt u deelnemen aan twee van de onderstaande parallelsessies:

Bodemenergie en aquathermie inpassen in een bestaand warmtenet

Door: Rik Molenaar
Aquathermie is niet los te koppelen van bodemenergie. En in het kader van de energietransitie is het belangrijk voor warmtenetten om hun bronnen steeds verder verduurzamen. Daar wordt op dit moment op grote schaal op ingezet. Bodemenergie (WKO) in combinatie met aquathermie is voor veel projecten een goede oplossing. Maar waar moet je beginnen? En hoe werkt dat in de praktijk? Er zijn inmiddels veel voorbeelden van bestaande initiatieven, waar nieuwe initiatieven van kunnen leren. Met deze parallelsessie zorgt Rik Molenaar (Sr. Adviseur Energieopwekking bij Techniplan en bestuurslid van Branchevereniging Bodemenergie) ervoor dat u het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Over samenwerking, businesscases en de waardeketen.

Toekomstbeeld aquathermie en bodemenergie

Door: Henk Looijen
In deze parallelsessie gaat het ook over de combinatie van aquathermie en bodemenergie, en kijken we vooruit. We zetten een stip aan de horizon: Wat is het gezamenlijke toekomstbeeld van de aquathermie- en de bodemenergiebranche, en hoe kunnen we met elkaar barrières beslechten? Deze parallelsessie wordt verzorgd door Henk Looijen van Netwerk Aquathermie. Henk is opgeleid als fysisch geograaf en zeer breed georiënteerd op de inhoudelijke gebieden van watermanagement. Hij verdiept zich al jaren in het thema Water en Energie. Aquathermie is daarbij de belangrijkste focus. Een inspirerende sessie over samenwerking, toekomst en uitdagingen.

Samenwerken aan integrale oplossingen

Door: Gertjan de Joode
Voor een succesvolle energietransitie wordt het steeds belangrijker om vanuit een integraal beeld te kunnen denken, en (strategisch) samen te werken binnen de keten. Deze behoefte kregen wij ook letterlijk terug vanuit de zaal tijdens een vorige bijeenkomst. Dat vereist kennis, inzicht en de overtuiging om samen te moeten werken aan integrale oplossingen. Gertjan de Joode (Kennis- & Innovatiemanager bij Eteck), gaat daar samen met u op in. Gertjan zet zich met zijn jarenlange ervaring in om ‘samen voor Nul’ (CO2-uitstoot) te gaan, gebruikmakend van duurzame bronnen zoals aquathermie, zonthermie, restwarmte en lucht in combinatie met elke vorm van opslag (o.a. WKO).

U kunt uw keuze voor de parallelsessies kenbaar maken op het aanmeldformulier.

Programma

  • 13.30 – 14.00    Ontvangst met koffie en koek
  • 14.00 – 14.10    Welkom en opening door de dagvoorzitter Peter Melis, introductie door Frank Achterberg
  • 14.10 – 14.45    Keynote Paul Behrens: Futures From the Frontiers of Climate Science
  • 14.45 – 15.30    Parallelsessie 1 (keuze uit 3 verschillende sessies)
  • 15.30 – 15.45    Pauze, wisseltijd
  • 15.45 – 16.30    Parallelsessie 2 (keuze uit 3 verschillende sessies)
    16.30 – 17.00    Plenaire afsluiting door de dagvoorzitter
  • 17.00 – 18.00    Netwerkborrel

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via dit inschrijfformulier. U ontvangt dan van ons een bevestiging per e-mail.

De toegang tot het Congres Bodemenergie inclusief drankjes, versnaperingen en de netwerkborrel is kosteloos voor leden van Branchevereniging Bodemenergie en één introducé.

Bent u lid van het Gebruikersplatform Bodemenergie, Vereniging Warmtepompen of werkt u bij de gemeente, provincie, omgevingsdienst of regionale uitvoeringsdienst? Of bent u oud-cursist van Branchevereniging Bodemenergie? Dan kunt u het Congres bezoeken tegen een gereduceerd tarief van € 99,-.

Voor alle overige deelnemers rekenen wij een financiële bijdrage van € 199,- per persoon.

Cadeau!

Alle bezoekers van het Congres Bodemenergie krijgen het boek The Best of Times, The Worst of Times: Futures from the Frontiers of Climate Science’, van Paul Behrens cadeau!

Locatie

Het Congres Bodemenergie vindt plaats in museum/evenementenlocatie Beeld & Geluid in Den Haag, Zeestraat 82. Een routebeschrijving vindt u hier.

Wij hebben er zin in en verheugen ons op uw komst!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.