Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Bouwstop geitenhouderijen verlengd

Het bouwverbod werd in Brabant eind 2009 ingesteld vanwege de uitbraak van Q-koorts. Landelijk werd een verbod op uitbreiding eind 2011 al ingetrokken.

19 februari 2013

De provincie Noord-Brabant verlengt de bouwstop voor geiten- en schapenhouderijen uit voorzorg met nog een jaar tot 1 juni 2014. Gedeputeerde Staten (GS) hebben dat maandag besloten.

Q-koorts
Het bouwverbod werd in Brabant eind 2009 ingesteld vanwege de uitbraak van Q-koorts. Landelijk werd een verbod op uitbreiding eind 2011 al ingetrokken. Brabant is de enig overgebleven plek waar geiten- en schapenhouderijen niet mogen uitbreiden.

Schadelijk
,,De vaccinatie van geiten heeft aanzienlijk effect gehad maar er zijn nog steeds restrisico’s voor de bevolking. Bijna alle geiten staan in open stallen met het risico op uitstoot die schadelijk is voor gezondheid, natuur en milieu'', overweegt GS maandag in een voorstel.

Volslagen verrassing
Voor de sector komt het besluit van GS als een volslagen verrassing. Dinsdag staat een bezoek van Brabantse provinciebestuurders aan een geiten- en schapenbedrijf op het programma. Daar zou juist het opheffen van de bouwstop ter sprake komen, aldus LTO-vakgroepvoorzitter melkgeitenhouderij Jeanette van de Ven. Volgens haar zou er op 22 maart sowieso nog een overleg plaatsvinden. ,,Ik sta perplex. Dat er geen ongelimiteerde groei van de geitenhouderij kan zijn, begrijpen we. Maar nu wordt weer één sector eruit gepakt en op slot gezet.''

Zorgvuldigheidsscore

De nieuwe bouwstop kan vervallen als Brabant een nieuwe zogenoemde zorgvuldigheidsscore heeft ontwikkeld. Geitenhouders die extra bovenwettelijke prestaties leveren kunnen dan uitbreiden of nieuw bouwen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie