Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Brabant in beroep tegen meer gaswinning

De provincie Noord-Brabant en vijf gemeenten gaan bij de Raad van State in beroep tegen het besluit de komende jaren extra gas te gaan winnen uit drie gasvelden in Waalwijk en Loon op Zand.

05 december 2018
gas-ketel.jpg

Meer gas
De zes partijen hebben dat woensdag samen bekendgemaakt. Ze willen bovendien een gesprek met minister Eric Wiebes (Economische Zaken) over zijn besluit. De minister gaf energieconcern Vermilion vorige maand toestemming om de komende acht jaar meer gas te winnen in beide plaatsen. Het bedrijf verwacht er in die tijd nog maximaal 2 miljard kubieke meter aardgas uit de grond te halen.

Verzet

Tegen de gaswinning is in de hele regio veel verzet. Tegenstanders vinden dat die winning haaks staat op de omslag die moet worden gemaakt naar duurzame energie. Ook zijn er veel zorgen over de veiligheid, gezondheid en de risico’s voor natuur en milieu.

Verkeerd signaal

De provincie en gemeenten vrezen bovendien bodemtrillingen of bodemdaling: 'Uitbreiding van de gaswinning is onwenselijk en maatschappelijk niet verantwoord. Voor inwoners is het een verkeerd signaal om de komende jaren juist meer gas te winnen.' (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
Daar gaan we weer. Deze burgers hebben nul boodschap aan de bedreiging die Poetin voor west Europa vormt. Ook de Groningers hebben daar lak aan.Het is hoog tijd dat zaken die het nationaal belang aangaan, op nationaal niveau beslist kunnen worden zonder dat lokale, ondergeschikte, belangen roet in het eten kunnen gooien.

Advertentie