ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Alkmaar heeft primeur bij verduurzaming vastgoed

BV in eigen beheer gemeente

16 december 2021
Alkmaar.1.png

Als eerste gemeente in Nederland gaat Alkmaar haar maatschappelijk vastgoed verduurzamen via een eigen BV, gebruikmakend van een financieringsarrangement van EUR 86,5 miljoen bij BNG Bank. De gemeente verwacht dat dit leidt tot een snellere en betere verduurzaming van haar vastgoed.

BV in eigen beheer gemeente

Alkmaar Duurzaam Vastgoed BV koopt, financiert en verduurzaamt een substantieel deel van het Alkmaarse vastgoed. Doordat deze BV volledig is gericht op verduurzaming van vastgoed, verwacht Alkmaar een versnelling teweeg te brengen. Door de BV in eigen beheer te houden, blijft de constructie eenvoudig, behoudt de gemeente volledige zeggenschap en zijn de risico’s beperkt (o.a. aanbesteding en toekomstbestendigheid). Het opzetten van een eigen organisatie kost weliswaar tijd, maar de gemeente is van mening dat bij een eigen gemeentelijke BV zij zelf meer grip heeft op het tempo van de verduurzamingswinst en deze ook kan beïnvloeden.

De eerste objecten die op deze manier wordt verduurzaamd zijn twee nieuwbouwscholen, een bestaand schoolcomplex, drie ondergrondse parkeergarages en vijf cultuurpanden waaronder het Stedelijk Museum en Theater de Vest.

Afbeelding

AfbeeldingSneller verduurzamen

Wethouder financiën van de gemeente Alkmaar Pieter Dijkman is ingenomen met deze stap: 'Met deze innovatie kan de gemeente haar vastgoed sneller verduurzamen en tegelijkertijd kan de gemeente fors investeren in de stedelijke ontwikkeling. Door de specifieke financiering in de vastgoed bv verbeteren ook de financiële ratio’s van de gemeente. Een win-win situatie.'

Thomas Eterman, Chief Commercial Officer van BNG Bank: 'Wij denken met Alkmaar dat deze wijze van verduurzaming aantrekkelijk is voor gemeenten, onder meer uit oogpunt van effectiviteit en risicobeheersing.  Financiering van Alkmaar Vastgoed BV past bij onze strategie om, in aansluiting op de Sustainable Development Goals,  als partner van gemeenten bij te dragen aan duurzame steden en gemeenschappen.'

Gedreven door maatschappelijke impact

BNG Bank is van en voor de publieke sector. Alles wat we doen staat in het teken van het maken van maatschappelijke impact. We voeren hierover het gesprek met onze klanten. We maken op basis daarvan keuzes. Bij ons draait het niet om winst, maar om maatschappelijke impact. Dat is onze drijfveer.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.