Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Apeldoorn wint Omgevingswetprijs

Apeldoorn krijgt de Nu al Eenvoudig Beter-trofee, vanwege haar zogenoemde 'kookboeken' voor de ontwikkeling van de omgeving. Daarin staan handvatten voor initiatieven in de openbare ruimte.

13 december 2013

De gemeente Apeldoorn is door ruim honderd bestuurders van gemeenten, provincies en waterschappen uitgeroepen tot winnaar van de Nu al Eenvoudig Beter-trofee. Apeldoorn geeft met zogenoemde 'kookboeken' voor de ontwikkeling van de omgeving handvatten voor initiatieven in de openbare en fysieke ruimte.

 

Andere genomineerden

De trofee is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Minister Melanie Schultz van Haegen overhandigde de trofee tijdens een bijeenkomst in Den Haag gisteren over de stelselwijziging van het omgevingsrecht. Naast Apeldoorn waren de gemeenten Amsterdam, Eindhoven Houten, Meppel en Ommen genomineerd vanwege hun werkwijze in de geest van de Omgevingswet.

 

Kookboeken om eigenheid te ontwikkelen

Apeldoorn heeft beschreven hoe de gemeente haar rol in de ruimtelijke ordening efficiënter en met minder regels kan vervullen. Het Groot Apeldoorns Landschap Kookboek biedt burgers, projectontwikkelaars en de gemeente zelf tips bij initiatieven voor ontwikkelingen in het landelijk gebied van de gemeente. Zo wordt er ingegaan op het gebruik van gebiedseigen middelen, zoals grint en smeedijzeren hekwerken. Het 'Klein Apeldoorns Dorpen Kookboek' laat zien hoe dorpelingen, ontwikkelaars en gemeente kunnen bijdragen aan de ontwikkeling en eigenheid van de dorpen. Aan een Kookboek voor de stad Apeldoorn wordt gewerkt.

 

Wat de Omgevingswet beoogt

Wethouder Nathan Stukker van de gemeente Apeldoorn ontving de trofee uit handen van minister Schultz. 'Apeldoorn is een terechte winnaar van de trofee. Door de originele aanpak voelen bewoners zich betrokken en gaan ze zelf aan de slag met hun omgeving. Dat is ook wat ik met de Omgevingswet beoog: ruimte maken voor initiatieven in de leefomgeving, met waarborgen voor kwaliteit', aldus de minister.

 

Gegevens Omgevingswet digitaal ontsluiten

Minister Schultz verwees tijdens de bijeenkomst naar de resultaten van een onderzoek door het RIVM naar digitale gegevensvoorziening. Uit het onderzoek blijkt dat bij initiatiefnemers en overheden grote behoefte bestaat aan verbetering van de beschikbaarheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van gegevens over de leefomgeving, zoals bodemkwaliteit, geluid en natuur. Daarmee kan het hergebruik van informatie bij ruimtelijke ontwikkelingen toenemen en kunnen de onderzoekslasten dalen.

 

MKBA

Het RIVM pleit voor een digitaal stelsel om de gegevens te ontsluiten.Schultz laat de uitkomsten van het RIVM-onderzoek doorrekenen op maatschappelijke kosten en baten. Op basis daarvan besluit zij samen met de bestuurlijke partners welke aanbevelingen worden gerealiseerd.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Geesje
Allemaal bestuurders die o zo ingenomen zijn met zichzelf. Elkaar prijzen gaan geven voor normale ambtelijke producten. Totaal losgezongen van de wereld waarin de gewone burgers leven.En die Minister Schultz van Haegen Maas Geesteranus (alleen de naam is al voldoende om te weten uit welk elitair milieu zij afkomstig is) maakt het helemaal bont. "Uitkomsten onderzoek laten doorrekenen op kosten en baten". In Amsterdam staan 16 complete en gloednieuwe treinstellen, die miljarden hebben gekost, gewoon weg te roesten. En in het westen ligt daarom een nieuw aangelegde spoorlijn, ongebruikt, ook voor miljarden aangelegd. En dan gaat dit vrouwtje door voor een van de betere ministers van dit kabinet ? Want een klerezooi, heel dat bestuurlijk NEderland.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
herman jansen
In plaats van elkaar veren in de ...... te stoppen, is het beter om de apeldoornse omgeving daadwerkelijk te zien. Wat een intrieste bende. Leegstand, vervuiling, verloedering en slechte infra. Een dure sloot door destad, een stinkend kanaal en in het mooiste bosgebied mag je nergens komen. Een ver weg van de werkelijkheidsgroep leeft in een ivoren toren.Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie