Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Supersnelle vaststelling bestemmingsplan Marker Wadden

Slechts tien maanden waren er nodig voor het bestemmingsplan voor de Marker Wadden bij Lelystad.

08 december 2013

In een recordtijd van tien maanden nam de gemeenteraad van Lelystad deze week een gloednieuw bestemmingsplan voor de Marker Wadden aan. Het bestemmingsplan gaat over een Natura 2000-gebied van vijftienduizend hectare en werd dinsdag als een hamerstuk aangenomen. Het spectaculaire plan van Natuurmonumenten voorziet in een archipel van eilanden, gebouwd op slib.

Tien maanden
De wethouder is trots. 'We zijn er in geslaagd om een groot bestemmingsplan met hoge normen als Milieu-effect-rapportage (MER) en Natura 2000 in een tijdbestek van amper tien maanden na de ter visie legging door de gemeenteraad vastgesteld te krijgen', zegt Ruud Luchtenveld (VVD). Vermoedelijk is nog nooit in Nederland een bestemmingsplan van deze omvang met deze snelheid vastgesteld.

Waddeneilandachtige archipel 

De Marker Wadden is een idee van Natuurmonumenten dat voorziet in een waddeneilandenachtige archipel van twintig kilometer lang en vijf kilometer breed, parallel aan de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen.

De bouw moet in 2015 starten met een atol van vijfhonderd hectare. De uiteindelijke omvang van de Marker Wadden moet tienduizend hectare bedragen. Het gebied gaat gelden als een nieuw natuurparadijs voor vogels en vissen en ook bijdragen aan meer helder water in het nu zeer troebele Markermeer-IJmeer. Van de benodigde 75 miljoen euro is 50 miljoen euro binnen. Postcodeloterij, Minsteries van Infrastructuur & Milieu en Economische Zaken doneerden elk 15 mijoen, recent trad de Provincie Flevoland toe met 1 miljoen euro (uiteindelijk 5 miljoen).

Open voor recreatie 

Wethouder Luchtenveld denkt dat de hele regio zal profiteren van de Marker Wadden. “Natuurmonumenten wil het gebied nadrukkelijk openstellen voor publiek. Wandelpaden, sportvisserij, extensieve watersport met kajaks en kanos, ecolodges waar op natuurvriendelijke wijze kan worden overnacht en gekampeerd.” Luchtenveld mijmert ook over excursies per boot vanaf Lelystad naar de Marker Wadden en heeft overleg over een grote parkeerplaats op de Houtribdijk om toeristen te bedienen.

Geen schaamlap
In het verleden lagen er plannen voor grootschalige buitendijkse woningbouw en infrastructuur voor het gebied. Dat kan alleen als de verstoring van de natuurwaarden wordt gecompenseerd. Initiatiefnemer Natuurmonumenten is niet bang dat de Marker Wadden straks worden gebruikt als schaamlap om deze plannen alsnog te realiseren. 'De eventuele bouwplannen zijn voor ons in elk geval geen reden om niet nu te beginnen met de verbetering van de natuur in het Markermeer-IJmeer. De overheden hebben conform Europese regels (Natura 2000) vooral de zorg om natuurbelangen in het  Markermeer te versterken', zegt projectdirecteur Roel Posthoorn. 'We gaan ervoor om in 2015 te beginnen met de bouw van het eerste eiland.'

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Bouw er meteen een nieuw Schiphol. Ruimte zat.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Tom M. Wolters / Zelfstandig milieu-architect/planner, Peking
Leuk om dit te zien. In 1984 (!) was ik de bedenker van een nagenoeg gelijk (natuur&waterrecreatie) eilandenrijk. De eilanden en baaien werden door het consortium De Weger/Zandvoort/Ecoplan voorgesteld als onderdeel van een inzending in het kader van een ontwerpprijsvraag voor de Markerwaard. Het consortium stelde toen als alternatief voor de polder een "nat" ontwerp voor dat tevens het innovatieve duurzame energieplan van Lievense inpaste dat toen net gelanceerd was.

Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie