ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Innovatieve aanpak berminspectie levert grote voordelen op

Innovatieve aanpak berminspectie levert grote voordelen op. Bermobjecten voor Provincie Groningen op innovatieve wijze in kaart gebracht

20 februari 2017

Het maaien van bermen langs provinciale wegen draagt bij aan de veiligheid van weggebruikers. Voordat een berm gemaaid kan worden is een gedegen inspectie van de berm nodig. Objecten als borden en straatlantaarns moeten eerst in kaart zijn gebracht voordat een maaibestek kan worden opgesteld. Antea Group heeft deze zogenoemde bermobjecten voor Provincie Groningen op innovatieve wijze in kaart gebracht.

Het uitvoeren van inventarisaties langs wegen is normaal gesproken erg tijdrovend en kostbaar. Ook de veiligheid van inspecteurs speelt daarbij een belangrijke rol. Met de methode van Antea Group zijn de bermen zijn niet ter plaatse, maar veilig achter de computer op kantoor geïnventariseerd.

Dit is mogelijk door gebruik te maken van beschikbare (open) data.  Met behulp van actuele panoramafoto’s, Globespotter en ArcGIS zijn zo alle objecten in beeld gebracht, ook objecten die niet in eigendom van de provincie zijn.

Met deze innovatieve aanpak leg je zonder veiligheidsrisico’s en met een interessante prijsstelling nieuwe accurate uitgangspunten voor bestekken en contracten vast. De voordelen van een digitale inventarisatie op een rij:

  • Het is sneller en dus goedkoper;
  • Niet naar buiten, dus veiliger;
  • Geen overlast voor weggebruikers;
  • Geometrische kwaliteit is geborgd;
  • Duurzamer door minder CO2 uitstoot. Met deze aanpak is circa 750 kg CO2 bespaard.

Contact

Cesar Blaauwgeers Contactgegevens  

Ronald Braam

Contactgegevens

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.