Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Belgische klimaatzaak: uitstoot 55 procent omlaag in 2030

In Nederland procedeerde Urgenda eerder met succes tegen de staat. De Belgische rechter veroordeelt ook lagere overheden.

01 december 2023
uitstoot industrie
Shutterstock

De Belgische staat, het Vlaams Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moeten meer doen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Dat heeft het hof van beroep in Brussel gisteren geoordeeld. Klimaatzaak, een Belgische milieuorganisatie, won in 2021 al bij de rechtbank.

Doelstelling

De nieuwe uitspraak gaat een stapje verder: de overheden krijgen nu ook een concrete doelstelling opgelegd. In 2030 moet de uitstoot van broeikasgassen in België met 55 procent gereduceerd zijn ten opzichte van 1990. Dit is in lijn met de doelstelling van de Europese Unie. Toch moeten de Belgische overheden hard aan het werk om die te halen. In 2021 had België nog maar 24 procent uitstootreductie bereikt.

In een lijvig vonnis van 160 pagina’s zet het Brusselse hof uiteen dat het menens is met het klimaat. Te weinig doen, zegt het hof, is in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het hof wijst erop dat volgens wetenschappelijke consensus zelfs het recht op leven in gevaar is. Een vergelijkbare conclusie trok de Nederlandse rechter in de klimaatzaak van Urgenda.

Urgenda

Volgens de Urgenda-uitspraak moest Nederland in ieder geval eind 2020 minstens 25 procent uitstootreductie hebben bereikt. Dat is gelukt, maar daarmee is het einddoel nog niet gehaald. Verdere afname van de uitstoot is nodig, zeggen zowel wetenschappers als internationale afspraken en richtlijnen.

Het nationale Klimaatakkoord uit 2019 noemt zelfs 60 procent uitstootreductie als doel. Dat was al moeilijk, maar na de Tweede Kamerverkiezingen is het helemaal de vraag of Nederland dit gaat halen. Met het huidige beleid wordt, als alles meezit, in 2030 een reductie van 46 procent bereikt. Het klimaatdoel zal in ieder geval een spannend thema worden aan de onderhandeltafel, want ook de grote rechtse partijen zitten qua klimaat bepaald niet op één lijn.

Nieuwe regering

Winnaar PVV wil volgens haar programma de Klimaatwet, het Klimaatakkoord en alle andere klimaatmaatregelen ‘direct door de shredder’, en er moet een einde komen aan de ‘miljardenverspilling’ aan ‘zinloze klimaathobby’s’. De VVD wil wél 55 procent uitstootreductie in 2030 behalen, en ook NSC ‘committeert zich aan het Klimaatakkoord van Parijs’. Om de doelen van ‘Parijs’ te halen, moet de uitstoot volgens de Verenigde Naties in 2030 met zeker 45 procent zijn gedaald.

Mocht de nieuwe regering niet aankoersen op een forse reductie in 2030, dan heeft klimaatorganisatie Urgenda met de Belgische uitspraak een nieuw argument voor een rechtszaak in handen. Mogelijk breidt de zaak zich dan ook uit. Eerder procedeerde Urgenda alleen tegen de landelijke overheid, maar inmiddels hebben onder meer de Belgische en de Franse rechter ook lokale overheden bevolen om meer te doen tegen klimaatverandering.

Recruitment adviseur publieke sector

BMC
Recruitment adviseur publieke sector

Afdelingshoofd Stadsbeheer en Vitale Wijken

JS Consultancy
Afdelingshoofd Stadsbeheer en Vitale Wijken

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie