ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Voorstel nieuwe Sporthal Monnickendam goedgekeurd door Raad

Gemeenteraad Waterland kiest voor energieneutraal gebouw.

01 december 2023
monnickendam sporthal

Op 16 november jl. heeft de gemeenteraad in haar vergadering gekozen voor de bouw van een nieuwe sporthal in Monnickendam met parkeervoorziening. bbn adviseurs heeft gemeente Waterland geholpen met het formuleren van vier varianten voor de bouw van de nieuwe sporthal met per variant vijf keuzes in duurzaamheidsniveau. Door de voor- en nadelen en de financiële consequenties duidelijk inzichtelijk te maken kon de gemeente de voorkeursvariant goed onderbouwen en is deze ook zonder problemen door de raad goedgekeurd, terwijl de nieuwe sporthal op deze plaats vooraf omstreden was.

Nieuwe sporthal tegen bestaande fitnessschool aan de Pierebaan

De gemeenteraad heeft gekozen voor de optie waarbij de nieuwe sporthal op het parkeerterrein naast het gemeentehuis tegen de bestaande fitnessschool wordt gebouwd. De andere opties betroffen een nieuwe grote sporthal waarin de fitnessschool wordt opgenomen, het bouwen van een sporthal deels op het Marijkeveld en de keuze om geen nieuwe sporthal te bouwen.
Bij gekozen variant wordt rekening gehouden met de bestaande woningen en wordt de groenzone van het Marijkeveld versterkt door op de plaats van de bestaande Marijkehal de groenzone door te trekken.

Duurzaamheidsniveau keuzemenu

De raad heeft kunnen kiezen uit vijf duurzaamheidsniveaus en kiest voor een volledig energieneutraal gebouw met maatregelen op het gebied van biodiversiteit (door bijvoorbeeld het plaatsen van bijenhotels en een dak met grassen), klimaatadaptatie (onder andere door de berging van regenwater) en het gebruik van circulaire bouwmaterialen.

Waarmaken van gemeentelijke ambities

Met de realisatie van de nieuwe sporthal wordt voldaan aan de lang gekoesterde wens vanuit sportverenigingen. Hiermee kan er weer op niveau veilig worden gesport, waarbij de nieuwe accommodatie hopelijk zal leiden tot een toename in het aantal sportbeoefenaars in de gemeente. Bovendien kan er nu een start gemaakt worden met de woningbouwambities op ’t Spil.

Kijk hier voor meer informatie over het project.
Hier kun je het officiële nieuwsbericht nalezen.

Meer weten?
Meer informatie of kennismaken met bbn adviseurs? Neem dan gerust contact met ons op.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.