Overslaan en naar de inhoud gaan

Actie tegen blauwalg in Brabant

Het waterschap Brabantse Delta gaat in nauwe samenwerking met onder anderen de gemeente Breda een voorlichtingscampagne voeren om de groei…

Blauwalgen zijn in Nederlandse wateren een steeds groter wordend probleem. De giftige alg gedijt in de warme zomers van de laatste jaren zo goed dat zwemwater onbruikbaar wordt en dat stadsvijvers bedekt raken met een blauwgroene stinkende drab. ‘Het water ziet er vies uit, maar de alg is bovendien giftig en kan gevaar opleveren voor kinderen die langs het water spelen’, aldus ecoloog Guido Waajen van het Waterschap Brabantse Delta.

 

Reden genoeg voor het schap en de gemeente Breda om samen het probleem te lijf te gaan. Bij wijze van proef worden er driehoeksmosselen in een van de stadsvijvers uitgezet. ‘Deze mosselen filteren de algen uit het water. In het laboratorium werkt het heel goed, we gaan nu proberen of het ook in de buitenwereld werkt’.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het gaat om een ecologische verantwoorde aanpak, zo verzekert Waajen. ‘De mossel komt van oorsprong uit de buurt van de Zwarte Zee, maar leeft al meer dan honderd jaar in Nederland. ‘We halen de mossel uit het IJsselmeer. Omdat hij is ingeburgerd zal hij het ecosysteem in de vijver niet verstoren’.

 

Maar actieve bestrijding van de blauwalg is niet voldoende, preventie van de groei is volgens het waterschap minstens zo belangrijk. ‘Het diertje groeit niet alleen goed in warm water, ook de hoeveelheid messtof is van belang. En daarvan komt er steeds meer in het water’.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Waajen weet ook hoe dat komt: ‘Mensen voeren brood aan de eendjes, sportvissers lokken de vissen met voer, honden poepen langs de kant en de drollen vallen in het water. Daarom gaan we van de zomer actief campagne voeren om de mensen op de gevolgen hiervan te wijzen. Als de bewoners er op letten wordt het probleem zeker minder’.

 

Zie ook:
Delft beproeft weerbericht tegen blauwalg (10/08/2007)
Zeeuwse Delta wil miljard voor waterkwaliteit (16/05/2007)
Trillingen moeten blauwalg laten zinken (07/05/2007)
Alarmeringssysteem voor blauwalgen (13/03/2007)

 

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in