Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Amsterdamse proef afvalverzameling mislukt’

De resultaten werden niet goed gemonitord, het inzamelen bleek niet efficiënter en inwoners en chauffeurs waren ontevreden.

20 juli 2022
afval
Shutterstock

Een Amsterdamse proef met het ‘dynamisch inzamelen’ van afval is mislukt. De gemeente wilde, gebruikmakende van data, afval gericht ophalen en zo zorgen voor lagere kosten en minder volle afvalbakken in de stad. Het Parool meldt op basis van een evaluatie die onbedoeld al op een gemeentesite belandde dat er veel mis was.

Gefaseerd ingevoerd

Amsterdam zoekt naar manieren om 13.000 ondergrondse afvalcontainers slimmer en goedkoper te legen en de tevredenheid van inwoners te vergroten. Dynamisch inzamelen werd vanaf 2020 gefaseerd ingevoerd in enkele stadsdelen en op korte termijn zou dit ook in de rest van de stad gebeuren. De evaluatie is echter zeer kritisch, schrijft Het Parool. De resultaten werden niet goed gemonitord, het inzamelen bleek niet efficiënter, en inwoners en chauffeurs waren ontevreden.

Verslikt

De overstap naar de nieuwe manier van inzamelen bleek te veel gevraagd voor een kwetsbare organisatie – de dienst Afval en Grondstoffen werd in november onder verscherpt toezicht geplaatst vanwege problemen bij werkprocessen, hoog ziekteverzuim en lage productiviteit. Begin dit jaar keerde Amsterdam terug naar de oude manier van ophalen met vaste routes, wat het straatbeeld verbeterde.

Duoraadslid Rogier Havelaar (CDA) constateer dat de gemeente zicht in het project heeft verslikt: ‘Voor dit soort logistiek heb je steengoede data nodig. De gemeente is qua ict helemaal niet op dat niveau. Dan kom je in de problemen.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie