Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Amsterdam wil ozb koppelen aan energielabel

Als het an de Amsterdamse gemeenteraad ligt, wordt de onroerendezaakbelasting (ozb) in de hoofdstad gekoppeld aan het energielabel van het huis. Hoe energiezuiniger de woning, hoe lager de ozb wordt.

15 juli 2016

Duurzaam

Het is een idee van de Amsterdamse fractie van de Partij voor de Dieren en is overgenomen door de rest van de raad, met uitzondering van VVD en CDA. Volgens de Partij voor de Dieren is het belonen van huiseigenaren voor hun energiezuinige woning een goede stimulans om huizen te verduurzamen.

De verantwoordelijke wethouder Udo Kock (Financiën, D66) gaat kijken hoe de koppeling kan worden geregeld. (ANP)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W. Hendriks / Afdelingshoofd
Het idee is niet nieuw. Echter steeds gestrand op het volgende. Wanneer geïnvesteerd wordt om de woning energiezuiniger te maken betekent dit dat de waarde van dat object stijgt! Zoals iedereen weet is de grondslag van het heffen van OZB wettelijk gekoppeld aan de WOZ-waarde. Een investering lijdt dus niet tot een verlaging van de OZB maar juist tot een verhoging. Fiscale korting is dus al helemaal niet mogelijk.
AdB / expert
Dus de mensen die het geld niet hebben om te investeren worden hiervoor gestraft.....
Jaap Huib / ICT'er
Op zich een goed idee om eigenaren te "belonen" voor duurzaam maken van een woning.

Lastiger is de uitvoering. Bovendien levert het bijhouden van al die energielabels een forse administratieve lastenverzwaring voor de eigenaren.

Waarom niet gewoon koppelen aan het daadwerkelijke energieverbruik in een woning?

Daar is het immers om te doen: een lager gas- en elektriciteitsverbruik (water meteen ook meenemen?).

Die gegevens zijn al bekend en worden al jaren nauwgezet bijgehouden voor alle gebouwen.

Goed gedrag van de bewoners/gebruikers van een gebouw wordt dan ook beloond. Gedrag is een grote factor in het verbruik.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Leuk bedacht, maar wettelijk gezien kan dit helemaal niet. De OZB is namelijk gekoppeld aan onroerend goed en staat verder los van energievoorzieningen sec. Als een huis energiezuinig is, is dit al in de WOZ-waarde verwerkt. Kortom in Amsterdam kunnen ze beter eens echt 'het wiel' gaan uitvinden.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Eigenlijk is de OZB een rare belasting en afschaffingsoverweging waard.

De burger kan de gemeente niet eens belasten voor in gebruikneming van gronden met bijvoorbeeld peperdure stadhuizen. Of andere soms ook ongevraagde en mislukte projecten die op de belastingbetaler drukken..........

Post
Hier wordt weer eens overduidelijk dat je gemeenten niet meer ruimte moet geven op het belastinggebied.

Ze kunnen er niet mee omgaan en gebruiken de OZB waar het niet voor bedoeld is. Het mag wel sympathiek

klinken, maar zoek dan daar andere manieren voor.
Marcel / criticus
Wel ja, als er iets een wassen neus is, zinloos en nietszeggends, dan is het wel dat energielabel. Er wordt ook door degenen die het "mogen" verlenen maar wat aangerommeld en een label aan een huis gehangen. Bovendien zijn het onlogische en rare criteria ... je moet al heel speciaal dubbelglas hebben om voor "dubbelglas" in aanmerking te komen. Ander goed isolerend dubbelglas wordt rücksichtslos gelijkgesteld met enkel glas....zomaar een voorbeeldje.

En dat wil je als heffingsmaatstaf gebruiken voor de OZB?

En wel beschouwd: de gemeenteraad van de grootste stad van NL vindt dat huizen *minder* waard worden door een zuinig energielabel??? Die waarde is immers zoals H. Wiersma opmerkt nl. de wettelijk en dus enige juiste heffingsmaatstaf voor de OZB.

Wat betreft Opmerker: tja, als je er ook maar een klein beetje verstand van had, had je zo'n opmerking niet gemaakt.....als de OZB al een rare belasting is wat dan te denken van de energiebelasting, belasting op drinkwater, btw, inkomstenbelasting, erfbelasting.......en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.
Bezorgde burger / beleidsadviser
Het is mijn huis en mijn geld en IK bepaal wat ik er mee doe. Deze financiële prikkel is naar mijn mening misplaatst en illegaal maar past prima in Nederland Belastingland! Lekker aan de knoppen draaien en "belonen" komt meestal neer op straffen. De OZB is zelf al oneerlijk en kenmerkt zich door rechtsongelijkheid. Waarom zou ik meer belasting betalen met een duur huis als hier evenveel service van de gemeente tegen over staat dan mensen met een goedkoper huis?
Advertentie