Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Amsterdam wil erfgoed sneller verduurzamen

De gemeente Amsterdam werkt aan een uitvoeringsagenda om het overvloedige erfgoed in de stad te kunnen verduurzamen.

ANP
14 juni 2024
Amsterdam-.JPG

De gemeente Amsterdam wil het makkelijker maken om erfgoed in de stad te verduurzamen. Volgens de gemeente vormen 'bijna 10.000 monumenten, 15 beschermde stads- en dorpsgezichten en een grachtengordel met de UNESCO Werelderfgoed status' het stadsbeeld van de hoofdstad.

WMO Consulent

BMC
WMO Consulent

Financieel adviseur Onderwijs | Adviseur Bedrijfsvoering Onderwijs | Eindhoven

BMC
Financieel adviseur Onderwijs | Adviseur Bedrijfsvoering Onderwijs | Eindhoven

Uitvoeringsagenda

Amsterdam constateert dat het 'het meeste erfgoed niet is gebouwd volgens de duurzaamheidsnormen van vandaag'. Om die reden heeft de gemeente een zogeheten uitvoeringsagenda Duurzaam Erfgoed opgesteld.

Luchtwarmtepompen

Zo wordt het makkelijker om luchtwarmtepompen te plaatsen op Amsterdams erfgoed. Vanaf 2025 moet het mogelijk zijn om op alle daken van monumenten en panden in beschermde gezichten, zonnepanelen te leggen. Ook wil de gemeente dat er meer vergunningsruimte komt om monumenten te isoleren. Om hittestress en wateroverlast tegen te gaan moet het ook makkelijker worden om daken en gevels van groen te voorzien. Verder wil de gemeente dat bij verbouwingen van monumenten minder nieuwe grondstoffen worden gebruikt.

Minder regels

Wethouder Alexander Scholtes (erfgoed) wil met de agenda 'samen met de eigenaren, bewoners en initiatiefnemers het Amsterdamse erfgoed op een verantwoorde manier verduurzamen, om ook met ons erfgoed aan de klimaatdoelen te kunnen bijdragen. We zetten in op minder regels, snellere procedures en meer begeleiding voor eigenaren, maar altijd met respect voor de cultuurhistorische waarde van deze gebouwen.'

De precieze uitwerking van de agenda en het plan van aanpak volgen in het najaar.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
In eerste instantie een snelle start met isolerende maatregelen (!!!) heeft veel voorkeur.
Advertentie