Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Extra maatregelen: woningbouw Amsterdam stokt

De stad wijt het tegenvallende resultaat aan de verslechterende marktomstandigheden.

ANP
21 september 2023
Woningbouw
Shutterstock

In plaats van de beoogde 7500 woningen worden in Amsterdam dit jaar waarschijnlijk slechts 4500 woningen gebouwd, schat het stadsbestuur. Het college treft daarom in aanvulling op de maatregelen uit het Woningbouwplan van januari extra crisismaatregelen.

Verslechterde marktomstandigheden

In de eerste zes maanden van dit jaar blijft Amsterdam met de bouw van 2355 woningen, waarvan 1576 sociale huurwoningen, flink achter bij de doelstellingen. De stad wijt het tegenvallende resultaat aan de verslechterende marktomstandigheden, waaronder stijgende bouwkosten, hoge rente en onzekerheid over nationale huurmaatregelen.

Lagere grondprijzen

Het zogeheten Doorbouwakkoord, dat donderdag ondertekend wordt door de gemeente en koepelorganisaties, regelt enkele bijkomende maatregelen. Zo wil de gemeente in transformatieprojecten, waarbij de bestemming van een pand gewijzigd wordt, de in contracten afgesproken grondprijzen op een later moment herbekijken. Dit zou gunstig moeten zijn voor ontwikkelaars omdat dit kan leiden tot lagere grondprijzen.

Alternatieve indicatie

Naast deze tijdelijke crisismaatregel onderzoekt Amsterdam in overleg met marktpartijen of er meer moet worden aangepast, zoals een alternatieve indexatie van de grondprijzen die beter aansluit op de marktontwikkelingen dan de huidige indexatie die gebaseerd is op de inflatie. 'Het leed van de woningzoekende lijkt soms abstract maar is heel concreet, vooral bij jonge mensen', zegt wethouder Reinier van Dantzig (woningbouw en stedelijke ontwikkeling) in een verklaring. 'Voor hen willen we doen wat we kunnen om, in goed overleg met corporaties en ontwikkelaars, het bouwen in deze moeilijke tijden extra stimuleren.'

Krapte pas na 2028 minder

Elk jaar krijgt Amsterdam er 10.000 inwoners bij, maar het woonaanbod stijgt niet een hard mee. Nationaal is er dit jaar een tekort van 390.000 woningen, becijferde onderzoeksbureau ABF Research afgelopen juli in opdracht van Binnenlandse Zaken. Vorig jaar ging het nog om 315.000 huizen. Pas rond 2028 zou de krapte op de woningmarkt iets minder worden.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Probleem is de bevolkingsgroei en dan met name die veroorzaakt door arbeidsmigratie voor lage lonen sectoren van onze economie. DAT is het probleem. Met een groei van 200.000 inwoners zoals in 2022 is het HELEMAAL NIET mogelijk om dit probleem op te lossen. En als we het toch zouden doen, dan moeten ook de bouwvakkers weer uit het buitenland worden gehaald. Die moeten ook weer ergens wonen. We moeten keuzes gaan maken welke sectoren we wel en welke we niet meer in Nederland willen. De distributiesector verdient inmiddels zelf fors aan in- en doorvoer van producten uit China. Die nam toe van minder dan 10 miljard in 2015 tot meer dan 50 miljard nu. Ten koste van onze eigen industrie, maar ook ten koste van onze woningen. Het zijn dit soort oorzaken, naast buitensporige studiemigratie en een deel asielmigratie, waar het nieuwe kabinet keihard mee aan de slag moet. Zoals Peter Boelhouder aangeeft zijn de voorspellingen over bevolkingsgroei van het cbs waarschijnlijk veel te laag. Er zij TWEE miljoen extra woningen nodig in 2030 bij ongewijzigd beleid.
Nico Bos
Misschien (een grensverleggend idee) moeten we huizen gaan bouwen in "het buitenland" waar de regeldruk wat minder is.
Advertentie