Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Amsterdam gaat duizendknoop met hitte te lijf

De gemeente Amsterdam wil de Japanse duizendknoop een hete winter bezorgen. Met een behandeling met hete lucht moet de oprukkende invasieve exotische plant gestopt worden.

08 januari 2021
shutterstock-duizenknoop.jpg

De gemeente Amsterdam wil de Japanse duizendknoop een hete winter bezorgen. Met een behandeling met hete lucht moet de oprukkende invasieve exotische plant gestopt worden.

Verhitten

Sinds december werkt de gemeente met een installatie die de grond onder een locatie waar de plant groeit tot twee meter diep kan verhitten. Met speciale verticale filters in de grond stroomt hete lucht van 50 tot 80 graden Celsius naar beneden, en wordt de grond opgewarmd. Dat is fataal voor de plant, die na een paar weken verdwenen moet zijn. De installatie werkt nu in de Titus van Rijnstraat in Nieuw-West, en wordt met sensoren in de gaten gehouden. De methode wordt later ook op geschikte plekken toegepast.

 

Bodemleven

Volgens de gemeente is het grote voordeel van deze techniek dat al het bodemleven weliswaar gedood wordt, maar dat het doordat de grond niet wordt afgegraven, relatief makkelijk weer terug kan komen. Dat voorkomt een hoop grondverzet. Het enige nadeel is dat het veel energie kost. Het zal daarom niet overal ingezet kunnen worden.

 

Methode

Amsterdam kampt, net als veel andere gemeenten, met een toename van de invasieve plant. Duizendknoop wortelt zeer diep en breidt zich snel uit, waardoor de oorspronkelijke begroeiing snel wordt overwoekerd. In verschillende gemeenten worden nieuwe manieren bedacht en toegepast om de plant uit te roeien, maar een makkelijke methode is nog niet gevonden. Gif werkt niet, omdat daarmee de wortelgroei niet wordt tegengehouden. Ook terugsnoeien heeft een beperkt effect. Bovendien kunnen delen van de afgeknipte plant ook weer uitlopen in nieuwe planten. Amsterdam heeft vorig jaar 8,2 miljoen euro vrijgemaakt om de meest urgente groeiplaatsen van de duizendknoop aan te pakken. Landelijk besteden  provincies en gemeente tientallen miljoenen aan de bestrijding.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie