Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zelfbouw blijft populair in Almere

Sinds 2008 zijn 380 kavels voor zelfbouw met gunstige financiele regeling verkocht.

12 maart 2013

Het project Ik Bouw Betaalbaar in Almere (IbbA) helpt de gemeente gestaag van haar grondvoorraad af. De financieel gunstige regeling voor zelfbouwers blijft populair. Afgelopen weekend kozen weer bijna vijftig kopers een kavel, waarmee de kavels in Almere-Poort bijna zijn uitverkocht.

Achter in de rij aansluiten

Wethouder Adri Duivesteijn vindt dat het project – zeker gezien de economische crisis - succesvol is. ‘In Almere zullen binnenkort bijna vijftig nieuwe woningen verschijnen, stuk voor stuk uniek, gebouwd door mensen die normaal gesproken geen andere keus hebben dan achter in de rij aan te sluiten, wachtend op een corporatiewoning.’

Starterslening

IbbA begon in 2008 als samenwerking tussen de gemeente Almere en Woonstichting de Key, als project om het bouwen van een eigen huis voor meer mensen mogelijk te maken. Wie een inkomen heeft tot 36.500 euro kan met IbbA een eengezinswoning bouwen. Die woning mag maximaal 187.000 euro kosten, waarvan de eigenaar minimaal zestig procent zelf moet kunnen financieren met een lening. IbbA financiert het resterende deel, dat bij verkoop moet worden terugbetaald, vergelijkbaar met de Starterslening. Voor mensen met hogere inkomens, tot 48.000 euro, liggen de maximale bouw- en minimale investeringskosten iets hoger.

Kosten drukken

Kopers kunnen een pasklaar ontwerp uit het IbbA-Bouwboek kiezen, of zelf met een architect om tafel gaan. Om de kosten te drukken, moeten eigenaren samenwerken met hun buren om de aanleg van fundering af te stemmen. De gemeente subsidieert de inhuur van (geselecteerde) bouwbegeleiders. Sinds de start in 2008 zijn circa 380 kavels verkocht.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie