Overslaan en naar de inhoud gaan

Corporaties willen Vestia-bezit overnemen

In zes gemeenten nemen een samenwerking van woningcorporaties, met steun van gemeenten en provincies, het sociale woningbezit over van…

In zes gemeenten nemen een samenwerking van woningcorporaties, met steun van gemeenten en provincies, het sociale woningbezit over van woningcorporatie Vestia. Het gaat in totaal om circa 10.000 huurwoningen.

Overlegtafel

Onder leiding van bestuurlijk regisseur en Platform31-voorzitter Hamit Karakus is in iedere gemeente het afgelopen jaar een overlegtafel geweest over de overname van de Vestia-woningen. Dinsdag tekenden zestien woningcorporaties, gemeenten, rijk en provincies de intentieverklaring dat ze de woningen gaan overnemen.

Nood

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Vestia is de grootste woningcorporatie van Nederland, en raakte in zware financiële nood door de derivaten-affaire in 2011. Door de verkoop van woningen aan particulieren en huurverhogingen heeft de corporatie geprobeerd om uit de schulden te komen, maar Vestia verkeert nog steeds in zwaar weer. Om de problemen op te lossen, wil Vestia zich als verhuurder nu vooral concentreren op de vier kerngemeenten: Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer en Delft.

Liberalisatie

Oorspronkelijk wilde Vestia haar woningen in Barendrecht, Bergeijk, Brielle, Pijnacker-Nootdorp, Westland en Zuidplas daarom het liefst liberaliseren. Daardoor wordt de huur zodanig verhoogt dat de woningen boven de subsidiegrens komen, en daarna verkocht aan investeringsmaatschappijen. In een aantal andere gemeenten heeft Vestia dat al gedaan. Maar de vrees bestond dat het aandeel sociale huur van de woningvoorraad in de zes gemeenten te laag zou worden en een tekort zou ontstaan.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Onderzoek

Die vrees werd gedeeld door een onderzoek dat Karakus vorig jaar in opdracht van minister Ollongren (BZK) uitvoerde. Volgens Karakus zou een koop van de woningen door andere lokale woningcorporaties de beste oplossing zijn. Maar het probleem is dat de meeste corporaties niet kapitaalkrachtig genoeg zijn om ineens honderden woningen over te kopen, zelfs al is dat een koop met een huurder erin. Volgens Karakus slaagt het plan alleen als andere betrokken partijen, de overheden, bijdragen aan de oplossing.

Voorwaarden

Die intentie hebben de partijen nog afgesproken, maar er moet nog worden onderhandeld over de prijs, en onder welke voorwaarden en regels de woningen overgenomen kunnen worden. Minister Ollongren gaat onderzoek of een vrijstelling van de overdrachtsbelasting mogelijk is voor de transdacties, en ook op het gebied van regelgeving de teugels wat kunnen worden losgelaten.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in