Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Afschaffen geborgde zetels geen gelopen race

ChristenUnie en JA21 verstoren met amendement feestje van GroenLinks en D66 om waterschapsbesturen te democratiseren.

18 mei 2022
Water
Shutterstock

Het wetsvoorstel van GroenLinks en D66 om een einde te maken aan de gegarandeerde zetels voor boeren, bedrijven en natuurorganisaties in waterschapsbesturen is vanmiddag tijdens het Kamerdebat over het wetsvoorstel midscheeps geramd door een amendement van Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Maarten Goudzwaard (JA21).

Zeven tot negen zetels

Op dit moment krijgen boeren, bedrijven en natuurorganisaties, afhankelijk van het waterschap, gegarandeerd zeven tot negen zetels in het waterschapsbestuur. In het dagelijks bestuur zit minimaal één bestuurder met een geborgde zetel. GroenLinks en D66 willen met hun wetsvoorstel deze geborgde zetels (zowel in bestuur als dagelijks bestuur) afschaffen.

Vaste verdeling

CU en JA21 brachten een amendement in waarin, zo staat in het amendement, het 'volledig democratiseren van de waterschapsbesturen' overboord gaat en wordt teruggebracht tot 'het schrappen van de eis dat ten minste één lid van het dagelijks bestuur houder is van een geborgde zetel en het introduceren van een vaste verdeling van geborgde zetels.' Het amendement stelt voor dat boeren, bedrijven en natuurorganisaties voortaan elk twee zetels krijgen.

Groteske verandering

Volgens Grinwis, die zijn amendement zelf een 'groteske verandering' noemde, is het amendement 'precies in lijn' met het advies van de Adviescommissie Water uit 2015. Hij noemde als motivering voor zijn amendement: 'Wil je de geborgde zetels afschaffen of moderniseren? Ik heb voor moderniseren gekozen.'

'Er zijn veel boeren die voor afschaffing van de geborgde zetels zijn.'

Barry Madlener (PVV)

Enthousiast

Door het amendement lijken de kaarten opeens anders geschud. Tot nu toe leek er een meerderheid aanwezig voor het wetsvoorstel, mede omdat de PVV had laten blijken tegen 'kliekvorming' in het openbaar bestuur te zijn. De partij gaf aan ernaar te neigen het wetsvoorstel van GroenLinks en D66 te steunen. Tijdens het debat vandaag gaf PVV-Kamerlid Barry Madlener dat nog eens duidelijk aan. 'Ik was enthousiast over het voorstel, ondanks de vele verontruste reacties van boeren.' Volgens hem is democratisering van de waterschappen geen bedreiging voor de boeren. 'Er zijn veel boeren die voor afschaffing van de geborgde zetels zijn.'

Dit of niks

Toch overweegt hij voor het amendement te stemmen, ook al haalt dit 'een belangrijk principe uit het wetsvoorstel.' Madlener: 'Als ik kijk naar de stemverhoudingen in de Eerste Kamer is het voor ons: of dit amendement of niks.' Volgens de PVV'er is het voorstel van Grinwis een 'enorme verbetering' ten opzichte van de huidige situatie. 'Want de verplichting tot opname in het dagelijks bestuur (van minstens één geborgde zetel, red.) vervalt en het aantal zetels wordt minder.'

Gebeld

Toen D66 vervolgens stelde dat met steun van de fractie Otten en 50-Plus in de Eerste Kamer best een meerderheid kan worden gevonden voor het voorstel van GroenLinks en D66, leek Madlener een tikje bij te draaien: 'Er zal komende week zeker nog gebeld worden en dat zal van belang zijn hoe er gestemd wordt.'

Sterk overwegen

Tjeerd de Groot (D66), mede-indiener van het wetsvoorstel, kondigde aan dat als de Tweede Kamer het amendement aanneemt, D66 en GL sterk overwegen om het wetsvoorstel in te trekken. Volgende week dinsdag stemt de Tweede Kamer over amendement en wetsvoorstel.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Biemie Janssen
Vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard. Deze uitdrukking, hoewel net zo oud als de waterschappen zelf, is in tegenstelling tot de waterschappen nog steeds 100% valide. Met dit soort gekonkel geeft de politiek opnieuw zelf aan geen vertrouwen te hebben in de democratie: hoe kan je dan verwachten dat de gewone Nederlander dat nog wel heeft? Gebrek aan vertrouwen in de overheid bestaat vooral bij die Nederlanders die steeds meer bedreigt worden in hun dagelijkse bestaan. Vreemd genoeg kiezen die mensen voor de meest onbetrouwbare clubjes zoals de PVV, FvD en JA21. Rutte wordt niet afgestraft voor zijn leugens en onbetrouwbaarheid omdat zijn kiezers er terecht op mogen vertrouwen dat hun bestaanszekerheden niet worden bedreigt. Als de politiek al denkt dat transparantie bijdraagt aan vertrouwen in de politiek, dan hebben ze volstrekt niet begrepen hoe vertrouwen werkt!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie