Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Aanbod nieuwbouw-woningen terug bij af

Het aanbod van nieuwbouwwoningen blijft flink achter op de woningmarkt en de problemen lijken toe te nemen.

ANP
05 augustus 2022
Nieuwbouw
Shutterstock

Het aantal aangeboden en verkochte nieuwbouwwoningen is in het eerste kwartaal van dit jaar teruggezakt tot het niveau van kort na de kredietcrisis van 2008 tot 2013. Dat staat in de nieuwe Monitor Koopwoningmarkt, die het Expertisecentrum Woningwaarde van de TU Delft presenteert.

Laagste in jaren

Volgens het rapport lukt het sinds het derde kwartaal van vorig jaar al niet meer om het aantal aangeboden en verkochte nieuwbouwwoningen omhoog te krijgen. In de eerste drie maanden van dit jaar ging het met respectievelijk 4500 en 5500 stuks zelfs om de laagste aantallen in jaren. De verwachtingen voor de nabije toekomst zouden ook niet positief stemmen. Het aantal nieuwbouwwoningen waarvoor een bouwvergunning is verleend lag tussen januari en mei dit jaar circa 15 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Verdere vertraging

Het gaat om een al langer bekend probleem. De huizenprijzen lopen al een hele tijd flink op in Nederland. Onder meer makelaars roepen al tijden dat er meer woningen bij moeten komen om de woningmarkt, die de laatste tijd wel signalen van lichte afkoeling laat zien, echt tot bedaren te brengen. De overheid kwam eerder met ambitieuze bouwdoelstellingen voor de woningbouw, maar het lukt bij lange na niet om daaraan te voldoen. Verdere vertraging van de nieuwbouwproductie is volgens de kenners haast onafwendbaar.

Deskundigen vrezen dat de introductie van de Omgevingswet in januari tot vertraging van de woningbouw zal leiden

Stijgende kosten

In het rapport staat dat de nieuwbouw onder meer kampt met materiaal- en personeelstekorten en stijgende bouwkosten. Daarnaast lijken overheden vooral in te zetten op binnenstedelijk bouwen en ligt er meer nadruk op duurdere appartementen in de stad, terwijl veel mensen zoeken naar een heel andere woning. Verder vrezen de deskundigen dat de introductie van de Omgevingswet in januari tot vertraging van de woningbouw zal leiden.

Stikstofvrijstelling

Ook dreigt de stikstofvrijstelling voor woningbouw nog door de rechter te worden stopgezet. In de bouw wordt namelijk met spanning gewacht op een uitspraak van de Raad van State later dit jaar over de bouwvrijstelling van het grote CO2-opslagproject Porthos in de Rotterdamse haven. Als de hoogste bestuursrechter die vrijstelling zou intrekken vrezen deskundigen dat er mogelijk meer bouwprojecten moeten worden stilgelegd. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
We zitten in een kwantitatieve groeistuip, veroorzaakt door een aantal economische activiteiten die lage lonen arbeid naar Nederland trekken (60%), zoals de distributiesector, en door asielmigratie (40%). Daar moeten we vanaf. Meer woningen bouwen is geen oplossing, maar de bestrijding van het gevolg van bevolkingsgroei. Een ander groot gevolg van ons type immigratie is dat (1) de vergrijzing toeneemt en (2) de effecten van de vergrijzing worden versterkt. Wat bereiken we met de economische activiteiten? Antwoord: dat we goedkoop pakketjes kunnen laten bezorgen, dat we 80% van ons varkensvlees voor een habbekrats naar het buitenland exporteren (arbeidsmigranten slachthuizen). Wat bereiken we met de asielmigratie? Antwoord: het vluchtelingenvraagstuk lossen we er zeker niet mee op. Daar zijn heel andere maatregelen voor nodig. Vluchtelingen zelf helpen we er ook niet mee, want die hebben over het algemeen geen geld voor de reisagent kunnen niet vluchten. Dus, als de immigratie ons verder zou brengen, dan zou je er nog anders tegenaan kunnen kijken. Maar dat is niet zo.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Hielco Wiersma
Als de bouwkosten de pan uitrijzen en de Overheid ook nog de huurprijzen in de vrije sector dreigt te gaan regelen is dat vragen om ernstige stagnatie in de nieuwbouw. Het is nogal logisch -maar kennelijk niet voor de politici in Den Haag- dat beleggers het onder die omstandigheden laten afweten. Van Overheidsplannen om woningbouw op die manier te stimuleren komt dan weinig terecht. De minister mag blij zijn als hij op deze wijze aan het einde van het jaar 60.000 nieuwbouwwoningen kan bijschrijven.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie