Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Tip 3D-wethouder: ‘Omgevingswet op tijd voorbereiden’

Wethouder Arno van Kempen (D66) is in de gemeente Teylingen belast met de implementatie van zowel de 3D’s als de Omgevingswet.

24 november 2015

Wethouder Arno van Kempen (D66) is in de gemeente Teylingen belast met de implementatie van zowel de 3D’s als de Omgevingswet. Drie vragen over wat dat hem leert.

U weet: een goed begin is het halve werk. Bent u al druk doende met de Omgevingswet?

‘We treffen voorbereidingen. Zo bekijken we hoe in het domein Ruimtelijke Ontwikkeling onderdelen als volkshuisvesting, milieu, economie en ruimtelijke ordening het beste met elkaar in verband kunnen worden gebracht. Dat doen we samen met Lisse en Hillegom, de gemeenten waarmee we ambtelijk gaan fuseren op 1 januari 2017.

Hoe zit het met de cultuur in Teylingen? Bent u al integraal bezig?

‘Ja. Medewerkers moeten op elk voorstel dat naar het college gaat aangeven wat de gevolgen ervan zijn voor een duurzame samenleving op korte en lange termijn. Dat geldt ook voor onderwerpen op het sociale domein. Dat vraagt om een integrale afweging van maatschappelijke kosten en baten. Zo hebben we pas een schoolgebouw neergezet dat, door er iets meer geld in te stoppen, nu de eerste basisschool in Nederland is met nul-op-de-meter.’

De belangrijkste les uit de 3D’s die u meeneemt naar de Omgevingswet is….

‘Echt op tijd gaan voorbereiden, anders loop je achter de feiten aan. Als je wilt dat de ambtelijke dienst in 2018 integraal is, moet je bedenken hoe je dat wilt doen. Maar ook de cultuur: wat voor medewerkers heb je nodig? Een generalist Omgevingswet is iemand anders dan een specialist volkshuisvesting. Daar moet je het aanname- en opleidingsbeleid op aanpassen.’

Lees deze week in Binnenlands Bestuur #23 het hele verhaal over de lessen voor de Omgevingswet. Adviesbureau Berenschot heeft er vier voor gemeenten.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie