of 64707 LinkedIn

Boek: De Mystery Burger

AfbeeldingDe raad is het hoogste orgaan van de gemeente waarin besluiten door goed overwogen debatten worden genomen. Tot dusver de theorie uit de gemeentewet. In de praktijk schort er dikwijls wat aan de debatten en wordt vaak niet duidelijk waarom iets is besloten.

 

Magazine Binnenlands Bestuur zette sinds begin 2012 iedere week een Mystery Burger op de tribune om te bekijken wat er mis ging en om tips te geven voor verbetering.

 

Mystery Burgers Kemal Rijken en John Bijl doorkruisten het hele land en schreven in totaal 85 columns, waarin zaken als voorzitten, interactie, miscommunicaties en kaders stellen aan bod komen. Alle stukken zijn nu gebundeld in dit boek, en zijn voorzien van extra duiding en uitleg over de meest fundamentele onderdelen van het raadsdebat.

 

Dit boek is een must voor iedere politieke junkie met liefde voor de lokale democratie.

Klik hier voor een preview!


RECENSIES: 

"Onmisbaar voor raadsleden"

Maarten Houben, Burgemeester Nuenen

 

AUTEURS:


AfbeeldingKemal Rijken (1980) is politicoloog, geschiedkundige, journalist en schrijver. Voor Binnenlands Bestuur schrijft hij over uiteenlopende onderwerpen die allen te maken hebben met politiek en het lokale bestuur. Daarnaast werkt hij voor andere landelijke media zoals dagblad Metro. Ook is hij verbonden aan het Periklesinstituut en actief als gespreksleider voor onder andere het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA). Rijken heeft zich gespecialiseerd in minderheden. In 2012 schreef hij het boek Roma, dat gaat over geschiedenis van de Nederlandse Sinti en Roma. Momenteel werkt hij aan een boek over de historie van de godsdienstvrijheid in Nederland.

 

AfbeeldingJohn Bijl (1972) is directeur van het Periklesinstituut. Vanuit zijn organisatie begeleidt hij gemeenteraden en Provinciale Staten bij het verbeteren van het politieke proces. Ook traint hij fracties, raadsleden en wethouders in hun politieke vaardigheden. In de periode van 2010 tot 2014 zag hij ruim 150 gemeenteraden debatteren. In de afgelopen jaren begeleidde Bijl tientallen raden en coachte hij honderden raadsleden, en nog eens vele Staten- en Tweede Kamerleden. Hij was actief als deelraadslid in de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven en werkt hij al meer dan twintig jaar als trainer en gespreksleider, waaronder voor verkiezingen en politieke debatten. Met Kemal Rijken bedacht hij het concept van de column Mystery Burger.

Verstuur dit artikel naar Google+