Advertentie

Kennissessie: Weerbaarheid tegen antirechtstatelijke tendensen

Binnenlands Bestuur organiseert in samenwerking met Universiteit Leiden Academy diverse inhoudelijke kennissessies.

Uitdagingen voor de Democratische Rechtsstaat – Weerbaarheid tegen antirechtstatelijke tendensen

Veel mensen in Nederland denken dat onze rechtsstaat wel een stootje kan hebben. Maar is dat ook zo? Dat wij democratische verkiezingen hebben biedt geen garantie op behoud van de rechtsstaat. Neem Polen, waar de vorige regering de rechterlijke macht naar zijn hand zette. Of Hongarije, waar de president de rechten van media flink inperkte. Nederland was lange tijd afgeschermd van antirechtsstatelijke ideologieën, maar nu zijn zelfs grondrechten ‘gesprek van de dag’ bij de kabinetsformatie.

Kutsal Yesilkagit, hoogleraar International Governance gaat tijdens deze kennissessie met deelnemers aan de slag om deze uitdagingen in kaart te brengen en ermee om te gaan. Hij identificeert de kwetsbaarheden, de zogenoemde ‘zwakke plekken’, in de rechtsstaat. Ook worden er mogelijke oorzaken van de opkomst van antirechtsstatelijke sentimenten belicht. Daarnaast wordt er gekeken naar manieren om de rechtsstaat te beschermen en verbinden om de weerbaarheid te vergroten. De cultuur binnen de overheid zal vanuit een burgerperspectief moeten veranderen. Tegelijkertijd moet de organisatie van de dienstverlening op de schop.

In deze sessie gaan we in op de volgende vragen:

  • Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor de democratische rechtsstaat?
  • Wat zijn de oorzaken voor de globale opkomst van antirechtsstatelijke ideologieën?
  • Wat kan er gedaan worden om de rechtsstaat weerbaarder te maken?

Voor wie:
Professionals werkzaam in een politiek-bestuurlijke omgeving, zoals: beleidsambtenaren, (op centraal en decentraal niveau), wetgevingsjuristen, politiek adviseurs, journalisten, mensen werkzaam bij een uitvoeringsorganisatie.

Kennisexpert
Prof. dr. Kutsal Yesilkagit. Yesilkagit is hoogleraar aan het Instituut Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. Hij was tevens lid van de Staatscommissie Rechtsstaat. Dit college is wordt georganiseerd door de Academie voor de Rechtsstaat, een samenwerkingsverband tussen het Centre for Professional Learning van de Universiteit Leiden en het Montesquieu Instituut.

Datum
Dinsdag 3 december 2024

Programma
13.30 uur | ontvangst en registratie

14.00 uur | opening
14.10 uur | kennissessie deel 1
15.30 uur | pauze
15.45 uur | kennissessie deel 2
17.00 uur | Afronding met aansluitend een borrel

 Deelname
 De deelnamekosten voor deze kennissessie zijn €395,-

 Locatie
 Campus The Hague, Schouwburgstraat 2 in Den Haag

AANMELDEN
via deze link kunt u zich aanmelden

Advertentie
Advertentie