Advertentie
juridisch / Nieuws

Zeven maanden geëist tegen ambtenaar om corruptie

Meer dan tachtigduizend euro zou een Amsterdamse ambtenaar verdiend hebben aan het delen van informatie. Het OM eist zeven maanden.

04 augustus 2022
fraude-ondermijning.jpg
Shutterstock

Een nieuwe keuken en badkamer, kostbare horloges waaronder een rolex, een scores, dure televisies. Jarenlang zou een 56-jarige ambtenaar van de gemeente Amsterdam zich als werkvoorbereider hebben laten trakteren in ruil voor vertrouwelijke informatie. Volgens het OM heeft hij zichzelf en zijn privé-omgeving voor meer dan 80 duizend euro verrijkt.

Manager Wijken

JS Consultancy
Manager Wijken

Kwaliteitsmedewerker

JS Consultancy
Kwaliteitsmedewerker

Rolex

De 56-jarige oud-ambtenaar heeft volgens het OM onder meer een nieuwe keuken en badkamer laten plaatsen in de woning van zijn partner. Verder zou hij kostbare horloges waaronder een Rolex, een scooter en dure televisies hebben aangenomen. De officieren van justitie vinden dat hij zijn functie daardoor niet meer onafhankelijk kon vervullen. De ambtenaar zou veelvuldig vertrouwelijke informatie hebben gedeeld met de huisaannemer van de gemeente, waardoor die voordeel haalde uit bijvoorbeeld een aanbestedingsprocedure. Door zijn handelen heeft hij de corrupte cultuur binnen onderdelen van de gemeente Amsterdam gedurende jaren levend gehouden, zeiden de officieren van justitie vandaag. Hij zou daar zelf een zeer actieve rol in hebben gespeeld.

Goddelijke gang

De officieren van justitie: ‘Uit dit onderzoek volgt dat verdachte telkens met zijn volle verstand, welbewust en methodisch tegen de regels in heeft gehandeld. Op deze wijze heeft verdachte op zijn beurt deze corrupte en verziekte cultuur in stand gehouden waar ook collega-ambtenaren hun goddelijke gang hebben kunnen gaan’. Volgens de advocaat van de verdachte zou het ontslag van de man meegewogen moeten worden in de strafeis. Het OM was het daar niet mee eens. Als ervaren gemeenteambtenaar had hij ontslag kunnen verwachten, zo stelt de officier van justitie. De rechtbank doet op 10 oktober uitspraak.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie