Advertentie
juridisch / Nieuws

Asielopvang niet goed, maar geen dwangsommen

‘De Staat kan niet worden veroordeeld tot iets doen waar het niet toe in staat is.’

ANP
20 december 2022
Asielopvang Ter Apel
Grote drukte bij asielcomplex in Ter Apel, waar vorige zomer honderden asielzoekers buiten moesten slapen.ANP / Kees van de Ven

De Nederlandse staat heeft de opvang van asielzoekers op meerdere punten niet goed geregeld, oordeelt het gerechtshof in Den Haag. Zo is er sprake van structurele problemen als gebrek aan privacy en geluidsoverlast en zijn er überhaupt ook te weinig plekken. Maar het hof legt de Staat geen dwangsommen op, omdat de Staat de problemen niet binnen een concrete termijn kan oplossen.

Griffier

Necker in opdracht van Gemeente Roermond
Griffier

Operationeel Projectbegeleider Energietransitie

JS Consultancy
Operationeel Projectbegeleider Energietransitie

Te weinig plaats

Het hof in Den Haag deed uitspraak in het hoger beroep van het kort geding dat VluchtelingenWerk Nederland (VWN) aanspande tegen de Staat en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het hof is het met de Staat eens dat er in de gehele opvangketen te weinig plaatsen beschikbaar zijn en dat ook het landelijke woningtekort bijdraagt aan het gebrek aan doorstroming.

Inzet

Dat de Staat dit probleem zelf heeft veroorzaakt door eerder opvangplekken te sluiten, weegt volgens het hof niet mee. ‘De Staat kan niet worden veroordeeld tot iets doen waar het niet toe in staat is.’ Het hof noemt het sluiten van opvanglocaties in de afgelopen jaren ‘betreurenswaardig’, maar: ‘Het hof twijfelt er niet aan dat de Staat extra opvanglocaties zal realiseren. Het hof twijfelt ook niet aan de inzet van de staatssecretaris om de crisis op de kortst mogelijke termijn op te lossen.’ Daarbij benoemt het hof ook dat leegstaande kantoorgebouwen en vakantieparken, zoals VluchtelingenWerk suggereerde, niet snel ingezet kunnen worden als opvanglocatie. 'Voor dergelijke locaties is ook personeel nodig', aldus het hof, verwijzend naar de krappe arbeidsmarkt.

Onder norm gezakt

In oktober bepaalde de rechtbank dat de kwaliteit van de opvang van asielzoekers onder de aanvaardbare norm is gezakt en dat sommige zaken per direct verbeterd moet worden. De Staat en het COA gingen in beroep tegen deze uitspraak. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) liet vorige week nog weten dat het kabinet de bevelen van de rechter niet kan nakomen. De zaak gaat vooral over de situatie in Ter Apel, waar meermaals mensen noodgedwongen buiten moesten slapen, en de opvang van asielzoekers in de (crisis-)noodopvang.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Terechte uitspraak. Er zijn rechten en er zijn mogelijkheden. Op deze aardbol zijn meer dan 80 miljoen vluchtelingen, erkend door de VN. De meesten komen niet hier omdat ze dat niet kunnen. Omdat er geen geld is om de mensensmokkelaar te betalen. Of omdat er geen veilige doorgang is uit oorlogsgebied. Toch hebben al die 80 miljoen mensen waarschijnlijk recht op asiel in Nederland. Wat hier komt, is een zeer klein laagje dat in staat is om te vluchten of te vertrekken. Met net wat meer geld en mogelijkheden. Maar het zijn daarom ook lang niet altijd degenen die aan de definitie van “vluchteling” voldoen. En die moeten we wel opvangen want die doen een aanvraag tot asiel. Hoe komen we hieruit??? Dat kan alleen door opnieuw te bepalen 1) of we vluchtelingen willen helpen en 2) wat we ervoor over hebben en 3) hoe we dat het beste kunnen doen. Als we dit doen, dan zal de beantwoording van de “hoe” vraag opleveren dat het huidige “asielrecht” waarbij iedereen ter wereld recht heeft op een juridische toets na een aanvraag via Ter Apel, zijn langste tijd heeft gehad. Ik denk dat het mogelijk is om te komen tot een systeem waarbij wij veel meer mensen helpen. En veel eerlijker. Een kind kan dat verzinnen, maar een politicus niet.
Hielco Wiersma
Hoogste tijd om op nationaal, EU en Mondiaal niveau nieuwe afspraken te maken over asielzoekers en vluchtelingen. Het is vooral een taak voor politici om dit vraagstuk structureel goed te regelen. Primair behoort opvang plaats te vinden binnen het eigen continent. Secondair zullen continenten -zo nodig- elkaar bij de opvang en in de kosten daarvan moeten steunen. Bij dit laatste is vooral een rol weggelegd voor het commissariaat voor de vluchtelingenhulp van de VN.
Duidelijke(r) afspraken zijn ook nodig over arbeidsmigratie met de bijbehorende sociaal maatschappelijke problemen als o.a. woonruimte, inkomen e.d. binnen de EU (een vergunningstelsel). Het is verder noodzakelijk de ongebreidelde toegang van buitenlandse studenten binnen het onderwijs te verminderen.


Advertentie