Advertentie
juridisch / Nieuws

Aantal ‘hufterboetes’ verschilt sterk per gemeente

Het aantal opgelegde boetes voor asociaal gedrag stijgt sterk. Dat heeft meer met handhaving te maken dan met gedrag.

15 augustus 2022
middelvinger automobilist
Shutterstock

Foutparkeren, rijden zonder geldig rijbewijs en rechts inhalen. Van alle hufterovertredingen werd asociaal gedrag in het verkeer vorig jaar het vaakst beboet. In totaal werden er in 2021 ruim 344.000 boetes uitgeschreven voor huftergedrag in Nederland, aldus RTL Nieuws. Ook werden er meer boetes uitgedeeld voor geluidsoverlast. Maar de verschillen per gemeente zijn groot.

Amsterdam aan kop

RTL Nieuws selecteerde 175 verschillende vormen van gedrag dat ergernis veroorzaakt en analyseerde de boetecijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De grootste uitschieters zijn de gemeenten Amsterdam en Tilburg. In Amsterdam ging het in 2021 om 75 boetes per 1000 inwoners. In Tilburg waren dit er 70.

Tubbergen laagst

In de meeste Nederlandse gemeenten waren dit er niet meer dan 10. Maar nergens in Nederland werden in verhouding zo weinig hufterboetes uitgeschreven als in het Twentse Tubbergen. Hier ging het om slechts 0,7 boetes per 1000 inwoners.

Lokaal beleid

Volgens de politie zijn de verschillen tussen gemeenten te verklaren door lokaal beleid. De lokale politiek, politie en het Openbaar Ministerie kiezen hoe de capaciteit wordt ingezet. Een stijging van het aantal hufterboetes hoeft niet te wijzen op een negatieve verandering van gedrag. Het heeft eerder te maken met veranderingen in opsporing en handhaving. Zo werden in Enschede 3,5 keer meer boetes uitgeschreven dan een jaar daarvoor, maar dat heeft volgens de gemeente vooral te maken met het camerasysteem met kentekenherkenning dat in de binnenstad in geïnstalleerd.

Geluidsoverlast

De meeste boetes voor asociaal gedrag werden gegeven voor foutparkeren: 93.000 in totaal. Grootste stijger was de categorie geluidsoverlast. Het aantal boetes voor dergelijke vergrijpen steeg van 934 tot 4696, ruim vijf keer zoveel.

Bron: RLT Nieuws

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Niet zo heel gek natuurlijk.
Maak eens een grafiekje 'kansenparels - hufterboetes'.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie