Advertentie
juridisch / Nieuws

Mogelijk nieuwe asielwet over spreiding begin 2023

Staatssecretaris Van der Burg wil zo snel mogelijk het wetsvoorstel voor een betere spreiding van asielzoekers indienen.

ANP
12 oktober 2022
Leeg ziekenhuis mogelijk voor asielopvang geschikt
Shutterstock

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil nog voor het herfstreces zijn wetsvoorstel naar de Tweede Kamer sturen over een betere spreiding van de opvang van asielzoekers over gemeenten. Hij hoopt dat de beide Kamers deze wet snel behandelen zodat die begin 2023 van kracht kan worden, zei hij tijdens een debat in de Tweede Kamer. Van der Burg hield zich op de vlakte of en hoe in deze wet een vorm van dwang komt.

Stedenbouwkundige

JS Consultancy
Stedenbouwkundige

Adviseur Economie | Publieke Sector | Landelijk | BMC

BMC
Adviseur Economie | Publieke Sector | Landelijk | BMC

Dwang

Dwang om gemeenten over de streep te trekken, ligt politiek gevoelig. Binnen de coalitie is vooral de VVD hier niet voor, hoewel VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans zich niet door de oppositie liet verleiden tot een definitieve stellingname. 'De VVD ziet ook de noodzaak van spreiding van asielzoekers over Nederland maar het gaat om de manier waarop dit gebeurt', aldus het VVD-Kamerlid.

Weerstand

Brekelmans wees erop dat dwang tot nu toe één keer is toegepast, in Tubbergen, waar een hotel is opgekocht voor de opvang. 'Je ziet wat voor lokale weerstand dit oproept en het draagvlak voor asiel ondermijnt. We moeten zoeken naar een manier waarop er meer spreiding is van asielzoekers en we tegelijk het draagvlak behouden', vindt de liberaal.

Ministerraad

Brekelmans noch zijn partijgenoot Van der Burg ging in op vragen over een mogelijke weerstand van de VVD tegen de nieuwe wet en of daardoor vertraging is ontstaan. De staatssecretaris had eind augustus gemeld dat zijn wetsvoorstel op 1 oktober klaar zou zijn voor behandeling. De ministerraad is er nog niet uit, zei Van der Burg alleen.

190 gemeenten

Met name de linkse oppositie is er voor om 'een element van dwang' op te nemen in de wet om de vele gemeenten over de streep te trekken die tot nu toe terughoudend zijn. De afgelopen tien jaar zouden ruim 190 gemeenten geen asielopvang hebben geregeld. De staatssecretaris wilde alleen kwijt dat er een wet nodig is 'die werkt en die ertoe leidt dat meer gemeenten opvang bieden'. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Het zou mooi zijn als de tweede kamer zou besluiten om echt iets te betekenen in het mondiale vluchtelingenvraagstuk. Het effectueren van het recht op asiel is iets heel, heel anders. Maar we blijven maar ronddraaien in hetzelfde cirkeltje. We moeten terug naar het begin. Waarom willen we vluchtelingen helpen, wat hebben we ervoor over en hoe kunnen we dat het beste doen. Het beantwoorden van die drie vragen leidt tot een heel ander beleid. Dat zal niet betekenen dat we niemand meer asiel verlenen, maar wel dat we stoppen met het huidige stelsel waarbij iedereen op aarde zich in een verdragsland kan melden om het “recht” te laten toetsen, met alle toeters en bellen en ellende van dien. Mensensmokkelaars, verzonnen vluchtverhalen etc. Nederland heeft zijn buik er vol van.
Advertentie