Advertentie
juridisch / Nieuws

Frauderende ambtenaren krijgen gevangenisstraf

Twee van drie frauderende ambtenaren bij de gemeente Amsterdam hebben gevangenisstraf opgelegd gekregen voor ambtelijke corruptie.

11 oktober 2022
fraude-ondermijning.jpg

Drie voormalige medewerkers van de gemeente Amsterdam zijn schuldig bevonden aan ambtelijke corruptie. Een 56-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden, waarvan één maand voorwaardelijk. Zijn 58-jarige ex-collega kreeg een gevangenisstraf van acht weken, waarvan twee voorwaardelijk. Een derde ex-collega (68) heeft een taakstraf van 180 uur opgelegd gekregen.

Projectleider

JS Consultancy
Projectleider

Beleidsadviseur P&C Bestuurlijke doelstellingen

Gemeente Woerden
Beleidsadviseur P&C Bestuurlijke doelstellingen

Zelfverrijking

De mannen hebben hun positie als ambtenaar misbruikt om zichzelf te verrijken. Zij namen giften aan en gaven aannemers in ruil een voorkeursbehandeling bij de vergunning van gemeentelijke opdrachten. Twee van hen hebben daarnaast hun ambtsgeheim geschonden. Dat oordeelde de rechtbank Amsterdam maandag. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van zeven maanden geëist tegen de 56-jarige ambtenaar. Hij liet op kosten van verschillende aannemers de woning van zijn partner verbouwen en accepteerde kostbare, luxe goederen zoals televisies, een Rolex en een Apple Watch. Ook liet hij zich fêteren op een exclusief etentje en voer hij op kosten van een aannemer mee op een partyboot.

Recidivegevaar

Gezien de aard en omvang van de door verdachte aangenomen giften, als ook de totale waarde daarvan (ruim 65.000 euro via verschillende aannemers) vond ook de rechtbank alleen een gevangenisstraf passend. De rechter besloot echter tot vier maanden en verlaagde die tot drie maanden, omdat de zaak zo lang heeft geduurd: zes jaar geleden is de verdachte voor het eerst gehoord. Vanwege recidivegevaar, de man is als zzp’er werkzaam in dezelfde sector, maakte de rechter één maand van de gevangenisstraf voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Er loopt nog een ontnemingsprocedure tegen hem.

Geen zelfinzicht

De tweede ambtenaar (58) ontving in vijf jaar tijd ongeveer 37.000 euro. Ook hij liet verbouwingen uitvoeren op kosten van aannemers. Bovendien liet hij zich fêteren op twee kostbare visreizen naar het buitenland. De man, die ook het ambtsgeheim schond, kreeg drie weken minder gevangenisstraf vanwege de lange duur van de strafzaak. In de ontnemingsprocedures oordeelde de rechtbank dat hij 47.000 euro moet betalen. De man was tijdens de zitting vooral verontwaardigd over hoe hij door de Rijksrecherche was behandeld en toonde geen zelfinzicht, schrijft de rechtbank in het vonnis. De man werkt momenteel als zzp’er voor een gemeente in het noorden van het land.

Vertrouwen geschaad

De derde ambtenaar (68) verkreeg in tien jaar tijd 14.000 euro voordeel van aannemers. Hij genoot kosteloos van boottochtjes, een etentje en golfpartijen. Volgens de rechtbank heeft hij door hieraan mee te werken ‘het aanzien en het vertrouwen in de integriteit van de overheid ernstig geschaad’. Dat gold trouwens voor alle drie de mannen. ‘Om het openbaar bestuur goed te laten functioneren is het essentieel dat dit bestuur zuiver handelt.’ Vanwege de duur van de strafzaak kreeg de 68-jarige man 20 uur minder taakstraf opgelegd. Hij kreeg geen voorwaardelijke straf, omdat hij inmiddels is gepensioneerd. Wel bleek uit de ontnemingsprocedure dat hij ruim 13.000 euro moet terugbetalen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie