Advertentie
juridisch / Nieuws

Strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel

Hebben Tata Steel en Harco Metals opzettelijk de openbare gezondheid in gevaar gebracht?

02 februari 2022
Tata-Steel
Shutterstock

Het Openbaar Ministerie begint een strafrechtelijk onderzoek naar de uitstoot van gevaarlijke stoffen door Tata Steel en Harsco Metals, dat ook op het terrein van de staalfabriek in Velsen is gevestigd. Het OM gaat in dat onderzoek bepalen of ze opzettelijk en in strijd met de wet hebben gehandeld door gevaarlijke stoffen ‘in de bodem, lucht of oppervlaktewater’ te brengen. ‘Met als mogelijk gevolg gevaar voor de openbare gezondheid.’

Senior Adviseur Parkeren

JS Consultancy in opdracht van de gemeente Haarlem
Senior Adviseur Parkeren

Senior jurist

Zorginstituut Nederland
Senior jurist

Aangifte

Het besluit volgt na bestudering van de aangifte die advocaat Bénédicte Ficq namens ruim 800 mensen en een aantal rechtspersonen tegen de genoemde bedrijven deed. Zij verwijten Tata en Harsco gezondheidsschade. Het Functioneel Parket heeft de aangiftes in mei vorig jaar in ontvangst genomen. Daarna zijn verschillende documenten opgevraagd en onderzocht. Op basis van dit onderzoek heeft het OM besloten een strafrechtelijk onderzoek in te stellen tegen staalproducent Tata en restproductverwerker Harsco. Ook de rol van de leidinggevenden van bedrijven is onderdeel van het onderzoek. Dat staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Strafzaak

Tegen Harsco en Tata lopen al meerdere rechtszaken vanwege overtredingen van milieuregels. De rechtbank in Amsterdam behandelt donderdag 3 februari nog een strafzaak tegen Harsco over diverse overtredingen. Tata Steel laat weten dat het aan het OM de toezegging heeft gedaan medewerking te verlenen en dat het de resultaten van het onderzoek ‘met vertrouwen tegemoet’ ziet. Ook laat de staalproducent weten zich bewust te zijn van haar verantwoordelijkheid voor de omgeving en via maatregelen en investeringen versneld op weg is naar een verbeterde leefomgeving. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De gehele handel van Tata Steel gewoon in een duurzame optie verplaatsen naar een betere locatie, zo mogelijk in Noord-Holland en anders elders. Op het vrijkomende terrein veel woningbouw realiseren en van Wijk aan Zee een mooie badplaats maken.
Gert Timmerman
Volgens mijn -lokale- krant zijn er de laatste paar jaar incidenteel tienduizenden incidenten geweest. Hoe incidenteel is dat nog bij zo'n regelmaat. Het OM gaat kijken "of ze opzettelijk en in strijd met de wet hebben gehandeld door gevaarlijke stoffen ‘in de bodem, lucht of oppervlaktewater’ te brengen." Dat klinkt natuurlijk prachtig maar vraagt om een definitie van: opzettelijk in relatie tot incidenteel en noodzaakt tot een herziening van "gevaarlijke stoffen", omdat -zie klimaatadaptatie- ook warmte een gevaarlijke stof is. Als die mooie witte pluimen ontstaan uit (drinkbaar of) drink-water dan mag er ook nog eens nagedacht gaan worden over de onwenselijkheid dat de (chemische) industrie water misbruikt voor koeling.
Advertentie