Advertentie
juridisch / Nieuws

Foto’s voor WOZ-bepaling mag, onder voorwaarden

Inwoners mogen niet worden verplicht foto’s aan te leveren en gemeenten mogen ook geen voorkeur aangeven hoe de informatie wordt aangeleverd

10 januari 2024
Vochtvlekken op plafond
Shutterstock

Gemeenten en uitvoeringsorganisaties mogen inwoners om foto’s van het interieur van hun huis vragen om de WOZ-waarde te bepalen. Maar daarbij worden wel strikte voorwaarden gesteld om de privacy te waarborgen.

Financieel Adviseur Samenleving

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Financieel Adviseur Samenleving

Adviseur milieu (geluid)

Gemeente Ede
Adviseur milieu (geluid)

Privacyschending

Afgelopen najaar ontstond beroering toen bleek dat twee regionale belastingkantoren, GBTwente en Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB), huiseigenaren vroegen om foto's aan te leveren van de binnenkant van hun huis om nauwkeuriger de WOZ-waarde van hun woning te kunnen bepalen. BSOB introduceerde hier eind augustus een foto-tool voor. Bang voor privacyschending hoefden mensen niet te zijn, schreef de organisatie, omdat de foto's in hetzelfde systeem terecht komen als de foto's die een taxateur bij een inspectie zou maken.

Een belangrijk verschil was echter dat een taxateur pas langs komt als een huiseigenaar bezwaar heeft gemaakt tegen de WOZ-waarde die voor diens woning is berekend. Met de nieuwe aanpak zouden woningeigenaren al direct aan het begin van het proces van waardebepaling worden gevraagd om foto's aan te leveren.

Onrust

In verschillende gemeenten ontstond onrust over de  nieuwe foto-tool. Enkele gemeenten stopten acuut met het gebruik ervan. Eind vorig jaar liet de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot echter in antwoord op Kamervragen weten er geen moeite mee te hebben. Volgens de minister was het niet buitensporig om interieurfoto’s te vragen, omdat de aanlevering van afbeeldingen niet verplicht is. Bovendien wordt toezicht gehouden door de Waarderingskamer en de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarnaast hebben ambtenaren die zich bezig houden met de WOZ-waarde een geheimhoudingsplicht.

Niet gericht op persoonsgegevens

Om toch meer duidelijkheid te krijgen over het gebruik van de foto-tool en privacy-aspecten die daar mogelijk aan verbonden zijn, vond eind november een gesprek plaats tussen de Autoriteit Persoonsgegevens, de Waarderingskamer, en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Tijdens dit overleg werd benadrukt dat het inwinnen van informatie via inpandige foto's niet gericht is op persoonsgegevens. Hierbij werd ook toegelicht dat secundaire objectkenmerken, zoals de onderhoudstoestand, van belang zijn voor de WOZ-waardering.

Duidelijke voorwaarden

Wel zijn er nu duidelijke voorwaarden gesteld aan het gebruik van de foto’s. In principe krijgen gemeenten groen licht voor het gebruik van inpandige foto's bij de uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken. Zo mogen inwoners niet worden verplicht om foto’s aan te leveren en mag een gemeente of uitvoeringsorganisatie ook geen voorkeur aangeven voor de manier waarop informatie die van belang is voor de WOZ-waarde wordt aangeleverd. De Waarderingskamer heeft op aanraden van de Autoriteit Persoonsgegevens een landelijke instructie opgesteld voor het gebruik van foto’s. Daarmee moet worden voorkomen dat privacygevoelige informatie onbedoeld toch in de WOZ-administratie terechtkomt.

Data Protection Impact Assessment

En wanneer inwoners informatie door middel van foto’s kunnen aanleveren, moet een zogenaamde Data Protection Impact Assessment (DPIA) worden opgesteld. Daarmee kunnen privacyrisico’s van gegevensverwerking in kaart worden gebracht, zodat er maatregelen kunnen worden genomen om de risico’s te verkleinen. Gemeenten en uitvoeringsorgansiaties die de mogelijkheid bieden informatie over de woning via foto’s aan te bieden, moeten deze DPIA uitvoeren.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie