Advertentie
juridisch / Nieuws

Drimmelse besluiten over zonneparken vernietigd

Volgens de Raad van State heeft het er de schijn van dat Drimmelen één vergunningsaanvraag heeft bevooroordeeld.

17 februari 2022
Besluit vernietigen
Shutterstock

De Raad van State heeft vijf besluiten over vergunningen voor zonneparken van de gemeente Drimmelen vernietigd. Volgens de Afdeling bestuursrechtspraak heeft het er de schijn van dat Drimmelen één zonnepark heeft bevooroordeeld. Het gemeentebestuur moet nu alle vijf de besluiten overdoen.

De gemeente wijzigde haar beleid en heeft daarmee de ‘spelregels’ veranderd, beargumenteert de Raad van State. Niet alle aanvragen zijn objectief en op een gelijke wijze beoordeeld en ‘daarmee heeft het er de schijn van dat de vergunningaanvraag voor Zonnepark De Bergen is bevoordeeld ten opzichte van de vier andere vergunningaanvragen. Dat is in strijd met het beginsel van fair play.

Geen bijzondere voordelen

Vanwege een eerdere uitspraak nam het bestuur in 2021 nieuwe besluiten, waarbij De Bergen opnieuw de vergunning kreeg en de rest werd afgewezen, maar ‘ook die besluiten kunnen de toets der kritiek niet doorstaan’. De Bergen werd zonder goede motivering als beter beoordeeld en de ligging werd aangemerkt als groot pluspunt, terwijl die ligging (volgens het beleid) geen bijzondere voordelen bood. Voor de vier afgewezen aanvragen werd bovendien veel aandacht besteed aan de maatschappelijke weerstand tegen zonneparken, terwijl dat voor De Bergen geen rol speelde.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie