Advertentie
juridisch / Nieuws

Telers wietproef vrezen nieuw uitstel

Vijf jaar geleden werd de wietproef aangekondigd, maar nieuw uitstel ligt op de loer, nu telers stellen dat begin 2023 niet haalbaar is.

27 oktober 2022
wiet-wietteler.jpg

Cannabistelers die deelnemen aan het experiment gesloten coffeeshopketen, oftewel de wietproef, zeggen dat de geplande datum voor de start van het experiment niet haalbaar is. Dat schrijven zij afgelopen juni al in een brief aan de ministeries van Volksgezondheid en Justitie en Veiligheid.

Afdelingsmanager Huisvesting en Services

Gemeente Ede
Afdelingsmanager Huisvesting en Services

Secretaresse Rirecteur Generaal

JS Consultancy
Secretaresse Rirecteur Generaal

Niet realistisch

Het plan van het kabinet is om begin volgend jaar met het wietexperiment beginnen in tien gemeenten, maar negen van de tien deelnemende cannabistelers zeggen dat die planning niet realistisch is. Dat staat in een brief die zij in juni aan de ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66) en Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid, VVD) hebben gestuurd. Dat schrijft NRC dat ook gesprekken met direct betrokkenen heeft gevoerd.

Legalisering

Deze maand is het vijf jaar geleden dat het wietexperiment in het regeerakkoord van het kabinet-Rutte werd opgenomen. Met de proef wil de overheid testen of wiet in Nederland gelegaliseerd kan worden. Doel van het experiment is om de verkoop van wiet te reguleren, zodat illegale aanvoer van cannabis via de achterdeur van coffeeshops verdwijnt. Afgelopen maart stelden de ministers het experiment, dat in 2021 had moeten beginnen, al uit naar het tweede kwartaal van 2023. Telers vinden die inschatting niet reëel en denken dat het nog tot het vierde kwartaal van 2023 zal duren.

Vertraging

Problemen die al eerder voor vertraging zorgden zijn nog niet opgelost, aldus de telers. Zo lukt het hen bijvoorbeeld niet om een bankrekening te openen. Nieuwe problemen zijn hoge energieprijzen en de gestegen prijzen en lange levertijden van bouwmaterialen. Ook ervaren ze problemen met het track & trace-systeem dat de overheid heeft opgetuigd om de productie en de levering te monitoren. De telers missen regie van de overheid en willen meer hulp, maar de overheid zou zich vooral star aan de spelregels willen houden.

Flexibel en proactief

In een reactie naar NRC zeggen de ministeries dat zij samen met het ministerie van Financiën in gesprek zijn met een bank over het verstrekken van bankrekeningen, maar biedt dat nog geen garantie dat ze ook een rekening krijgen. Het track & trace-systeem zou na een gebruikerstest ‘goed werken’ en ‘toegankelijk’ zijn. De ministeries zouden zich naar eigen zeggen ‘waar mogelijk flexibel en proactief’ opstellen, maar kunnen niet afwijken van de spelregels. In december gaat er een brief naar de Tweede Kamer over de planning van de wietproef en wordt eventueel uitstel beoordeeld.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie