Advertentie
juridisch / Nieuws

Optreden agente bij rellen Eindhoven 'niet proportioneel'

De agente die vorig jaar januari met een waterkanon een vrouw omver spoot tijdens de coronarellen in Eindhoven wordt door het OM vervolgd.

ANP
15 augustus 2022
politie-ME-rellen-avondklok.jpg

Het Openbaar Ministerie vervolgt een politieagente voor het verwonden van een vrouw tijdens de zogeheten coronarellen op 24 januari vorig jaar in Eindhoven. De agente spoot met een waterkanon een vrouw omver, die daardoor flink letsel opliep. Volgens het OM is het optreden van de agente "niet proportioneel" geweest. Justitie beschuldigt de agente van mishandeling.

Geweld

Bij de rellen in Eindhoven ging het er op de bewuste dag gewelddadig aan toe, onder meer op het 18 Septemberplein en bij het station Eindhoven Centraal. Relschoppers zochten de confrontatie met de politie, richtten vernielingen aan en plunderden winkels.

Waterwerper

De betrokken vrouw was volgens het OM 'zonder aanwijsbare reden' op het 18 Septemberplein, samen met haar vriend. Vanaf het dak van een fietsenstalling filmde ze het politieoptreden. Toen de waterwerper het plein op kwam, klom ze van het dak af. Daarna werden haar vriend en zij geraakt door een waterstraal. De vriend gooide daarop een kettingslot in de richting van de waterwerper, aldus het OM. Daarna spoot de de waterwerper de vrouw vanaf korte afstand omver. Ze klapte daarbij met haar hoofd tegen de wand van de stalling. Beelden van het incident gingen viraal op social media. De vrouw deed aangifte van poging tot doodslag.

Andere manier

Uit het daaropvolgende onderzoek door de Rijksrecherche is volgens het OM gebleken dat het optreden van de politie niet strookt met de geldende instructie. Een waterwerper is bedoeld om bij rellen samenscholende mensenmassa's te verstoren, niet om op individuen te richten. De betrokken agente wilde de man tegenhouden, maar daarvoor had een andere, minder ingrijpende manier gekozen kunnen worden, oordeelt het OM. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Waarom vindt vervolging nu pas, na 1,5 jaar, plaats?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie