Advertentie
financiën / Nieuws

Geldzorgen in Druten en Ermelo: ‘De rek is eruit’

‘De koek moet groter’, vindt wethouder Wouter Vogelsang van Ermelo.

15 mei 2022
geld-tekort.2.jpg

De gemeenten Druten en Ermelo maken zich grote zorgen over de herverdeling van het gemeentefonds, die ongunstig uitvalt voor de twee gemeenten. Dat meldt Omroep Gelderland.

Onduidelijk

Ermelo en Druten gaan er in de geplande herverdeling van het gemeentefonds 111 euro per inwoner op achteruit. De komende drie jaar gaat het bedrag met maximaal 37,50 euro per inwoner per jaar omlaag, maar hoe het daarna wordt geregeld, is nog onduidelijk.

Bibliotheek

'Wij kunnen de begroting dan straks niet meer rondkrijgen', zegt financiënwethouder Wouter Vogelsang (BurgerBelangen Ermelo). 'Dan kan je de bibliotheek niet openhouden, de sport staat onder druk, de openbare ruimte. Dat moet je als rijk niet willen. Er moet gewoon geld bij, de koek moet groter.'

Onzekerheid

'We zijn ons zeer bewust dat gemeenten en provincies onzekerheid ervaren over de financiële ruimte vanaf 2026', erkent een woordvoerder van het ministerie. Het kabinet werkt aan een nieuwe opzet. Een van de mogelijkheden die wordt bekeken is een groter eigen belastinggebied voor gemeenten.

Belasten

Maar dat is niet een oplossing waar Vogelsang echt gelukkig van wordt. 'Ik moest de belasting de afgelopen jaren al verhogen en op een gegeven moment is dat ook wel gewoon klaar. Je kan niet de burgers extra blijven belasten', vindt Vogelsang.

Sleutel inleveren

'De rek is er op een gegeven moment gewoon uit', constateert wethouder van financiën Willy Brink (Kernachtig Druten). 'In het uiterste geval moeten we de sleutel inleveren in Den Haag.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie