Advertentie
financiën / Nieuws

Rekenkamer meet positief effect revolverende fondsen Gelderland

De Rekenkamer Oost-Nederland onderzocht wat Gelderland en Overijssel tot dusver bereikten met de inzet van revolverende fondsen.

07 december 2022
geld
Shutterstock

De revolverende fondsen van de provincies Gelderland en Overijssel laten een redelijk positief beeld zien als het gaat om het bereiken van maatschappelijke doelen. Dat concludeert de Rekenkamer Oost-Nederland in haar onderzoek Een kwestie van lange adem.

Beide provincies zetten revolverende fondsen in om doelen te bereiken onder meer op het gebied van innovatie en economie. Voordeel van een revolverend fonds is dat het geïnvesteerde geld via aflossingen, rente of dividend uiteindelijk weer terugkomt en opnieuw ingezet kan worden om doelen te bereiken. Een enkele keer gaan bedrijven failliet en komen de middelen niet terug.

Wisselend beeld

De financiële verwachtingen die ten grondslag liggen aan het bereiken van de maatschappelijke doelen laten een verschillend beeld zien. In Gelderland zijn ze uitgekomen, in Overijssel nog niet allemaal. Hoewel we inmiddels tien jaar na de start van de fondsen zijn, gaat het volgens de onderzoekers nog steeds om een tussentijds beeld. ‘Het is nog te vroeg om een eindbeeld te geven’, zo stellen ze.

Deadline

‘Dat komt voornamelijk doordat er veel tijd gemoeid is voordat een fonds resultaten laat zien. Daarnaast komt dit doordat de datum waarop doelen moeten zijn bereikt nog in de toekomst ligt of geen datum is gesteld.’ Zo is de deadline voor het realiseren van de verwachtingen nog niet verstreken en zijn nog niet alle middelen zijn ingezet.

Voor beide provincies geldt bovendien dat niet alle doelen concreet genoeg zijn om te kunnen bepalen of ze zijn gerealiseerd. ‘Het beeld is daardoor niet compleet’, aldus de onderzoekers.

Energiefonds

In Gelderland onderzocht de provinciale rekenkamer de MKB Kredietfaciliteit Gelderland met een fondsomvang van 47,5 miljoen euro en Topfonds Gelderland met een omvang van 47,9 miljoen euro en het Innovatie- en Energiefonds Gelderland met een omvang van bijna 110 miljoen euro. In Overijssel name ze het Energiefonds Overijssel met een omvang van 200 miljoen euro en het Innovatiefonds Overijssel met een fondsomvang van 41,5 miljoen euro onder de loep.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie