Advertentie
financiën / Nieuws

Geen uitbreiding Wet normering topinkomens

Het nieuwe kabinet gaat de Wet normering topinkomens niet uitbreiden naar lager overheidspersoneel. De WNT3 zou daarin voorzien, maar blijft op de plank liggen. De PvdA is daar woedend over en wil een initiatiefwet indienen.

12 oktober 2017

Het staat enigszins verhullend in het regeerakkoord, maar inmiddels is bevestigd dat het nieuwe kabinet de Wet normering topinkomens niet gaat uitbreiden naar lager overheidspersoneel. De PvdA en SP zijn daar woedend over en willen een initiatiefwet indienen.

Wet niet ingediend

Het kabinet Rutte-II had een wetsvoorstel klaarliggen om naast maximering van het salaris van topbestuurders in de (semi)publieke sector, ook het salaris van de laag daaronder te maximeren (de WNT3). Maar het nieuwe kabinet blijkt daar geen oren naar te hebben en laat de wet op de plank liggen. In het regeerakkoord staat de zin: “Het beloningsniveau bij de overheid moet zodanig zijn dat ook hoogwaardige en schaarse specialisten, bijvoorbeeld met expertise op gebied van ICT, financie¨n of inkoop, in dienst kunnen worden genomen.” Navraag door De Telegraaf leerde dat de wet inderdaad niet door het nieuwe kabinet wordt ingediend.

Schandelijke maatregel
Onder andere lagere zorgmanagers, consultants en presentatoren van de publieke omroep vallen in de laag die de wet zou bestrijken. Nu de wet niet doorgaat, mogen zij meer blijven verdienen dan een minister. ‘Een schandelijke maatregel’, zei PvdA-fractievoorzitter Asscher tegen de krant. Zijn fractiegenoot Gijs van Dijk zegt dat in het regeerakkoord niks staat over betere salarissen “voor al die mensen die belangrijk werk doen voor ons allemaal”. ‘Politieagenten, verplegers, leraren, militairen: ze krijgen er niks extra’s bij.’

Initiatiefwet

Van Dijk vindt het intrekken ook nergens voor nodig. ‘De wet van Plasterk biedt al ruimte om in speciale gevallen een uitzondering te maken, als er echt iemand is met zulke bijzondere kennis dat hij meer betaald moet krijgen. Maar daar moet het bij blijven. Een ministersalaris is echt al een heel goed salaris. Zodra de coalitie de wet inderdaad terugtrekt, ga ik hem als initiatiefwet alsnog indienen.’ Ook SP-Kamerlid Ronald van Raak wil dat doen. Overigens staat in het regeerakkoord wel expliciet dat de Wet normering topinkomens ook bij de politie wordt gehandhaafd.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

VARA / -publieke omroeper
‘Een schandelijke maatregel’, zei PvdA-fractievoorzitter Asscher tegen de krant.

De publieke grootverdieners zitten met name bij de VARA
Adriaan
Ja, Lodewijk Asscher, jouw partijgenoot Minister Plasterk heeft 5 (!) jaar de tijd gehad om het te regelen. Dus stop met die krokodillentranen, niemand neemt jou nog serieus!
Paul / projectleider
@Adriaan wnt is al strenger geworden, in de oppositie (zonder regeringspartner) mag je het nog een keer lekker aanzettten
faber
Let wel: ik moet helemaal niks hebben van die WNT; stalinistische loonpolitiek. Maar waar ik me nog het meest over op kan winden is de redenering van zo'n Gijs van Dijk. Al beroepsgroepen die hij opnoemt die er maar niks bij krijgen, schande. Ja, inderdaad schande maar het is volksverlakkerij om te suggeren dat die beroepsgroepen er wel wat of meer bij zouden krijgen als de WNT nog meer aangescherpt wordt. Absolute apekool, er komt geen eurocent loonruimte bij voor deze groepen door welke WNT dan ook. Als Gijs van Dijk het zo goed voor heeft met die groepen moet hij de WNT niet aanscherpen maar de begrotingen van de betreffende departementen verruimen. En dan niet aan het einde van de regeerperiode zoals vriens Asscher deed met de onderwijsbegroting maar van meet af aan als je in een kabinet stapt. Gijs van Dijk en daarmee de PvdA voert een doorzichtig toneelstukje op.
H. Wiersma / gepens.
Maximering van lonen is niet alleen een zaak voor de (semi) publieke sector, maar zeker ook voor de private sector. Op dit moment worden soms bedrijven leeggeroofd bij bedrijfsovernames en door veel te hoge topsalarissen.
Advertentie