financiën / Partnerbijdrage

Ontslag op staande voet en de Wnra

Ontslag op staande voet en de Wnra. Recent arrest van het Gerechtshof

Onlangs is het eerste arrest van het Gerechtshof gewezen over een ambtenaar die een ontslag op staande voet had gekregen. Bij dit recente arrest kan het ontslag op staande voet echter niet in stand blijven, de werkgever heeft het ontslag niet onverwijld gegeven. Onverwijld betekent dat de werkgever – slechts na een korte onderzoeksperiode – het ontslag op staande voet verleend.  Hieruit blijkt maar weer dat de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) nieuwe vereisten aan een ontslag van een ambtenaar stelt. Een gedegen kennis van het private arbeidsrecht is hierin noodzakelijk.

Recent arrest van het Gerechtshof

Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft op 8 april 2021 geoordeeld dat een werkgever in deze specifieke situatie een dringende reden had voor een ontslag op staande voet, namelijk het uitvoeren van illegale handelingen en het liegen daarover tegen zijn werkgever. Het Hof overweegt hierbij dat de werknemer, als ambtenaar, een verplichting had zich als goed ambtenaar te gedragen en daarvoor ook een eed heeft afgelegd.

 

Alhoewel is vast komen te staan dat de werknemer in kwestie veroordeeld is voor 40 maanden gevangenisstraf, kan het ontslag op staande voet niet in stand blijven, want de werkgever heeft het ontslag niet onverwijld gegeven. Het Hof heeft geoordeeld dat dat niet gebeurd is omdat er 11 dagen tussen het inwinnen van juridisch advies bij de advocaat van de werkgever en het daadwerkelijk ontslag zat. De werkgever mag volgens het Hof enige tijd nemen voor het inwinnen van dat advies, maar een termijn van 11 dagen is daarvoor te lang. Bovendien was dit, volgens het Hof, geen ingewikkelde kwestie.

 

Het Hof oordeelt dat het ontslag op staande voet niet in stand kan blijven en de werknemer recht heeft op een financiële vergoeding.


Goede kennis van private arbeidsrecht van groot belang

Sinds de Wnra geldt voor de meeste ambtenaren het private arbeids- en ontslagrecht. Daardoor gelden er ook andere vereisten bij bijvoorbeeld het ontslag van een ambtenaar. De eis van onverwijldheid is een voorbeeld daarvan.

 

Het bovengenoemde arrest benadrukt dat een goede kennis van het private arbeidsrecht belangrijk is. Behalve de regelgeving rondom het ontslagrecht zijn ook andere aandachtspunten van belang. Denk bijvoorbeeld aan het proces bij een werknemer die disfunctioneert. Is de dossieropbouw in dat geval wel voldoende (zorg bijvoorbeeld altijd voor schriftelijke vastlegging). Maar ook aan zaken die u in de arbeidsovereenkomst regelt en aan de te nemen stappen bij een zieke werknemer. Uiteraard kunnen de juristen van Legal Publiek Recht u over deze en andere arbeidsrechtelijke processen adviseren.


Meer informatie

Heeft u vragen over het arbeidsrecht? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

 

Daisy Kramer- de Beijer, Senior Manager Arbeidsrecht

Marleen Berkman-van den Berg, Senior Manager Arbeidsrecht

Bram Hautvast, Partner BDO Legal

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.