Advertentie
financiën / Nieuws

Miljoenensubsidie voor verveelde jeugd

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat opnieuw subsidie verstrekken voor gemeentelijke projecten die in coronatijd verveling bij de jeugd tegengaan. Dit keer kunnen alle 355 gemeenten meedoen.

01 december 2020
jeugdzet.jpg

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat opnieuw subsidie verstrekken voor gemeentelijke projecten die in coronatijd verveling bij de jeugd tegengaan. Dit keer kunnen alle 355 gemeenten meedoen.

Het betreft het programma Jeugd-Aan-Zet. Na een succesvolle zomereditie krijgt het programma een vervolg met een wintereditie. Ging het in de zomer nog om een totaal subsidiebedrag va 500.000 euro, in de nieuwe ronde stelt  het ministerie 3,5 miljoen euro beschikbaar voor jongerenprojecten die als doel hebben verveling in coronatijd tegen te gaan. En in tegenstelling tot de zomereditie, die enkel en alleen was bedoeld voor maximaal 50 gemeenten met minder dan 60.000 inwoners, komen nu alle gemeenten in principe voor de ondersteuning in aanmerking.

 

12-25 jaar

Alle 355 gemeenten kunnen straks een aanvraag indienen voor het organiseren van een maatschappelijke activiteit voor hun jongeren. Er wordt een bedrag van 10.000 euro beschikbaar gesteld per gemeente en het is de bedoeling dat de activiteit toegankelijk is voor alle jongeren van 12 tot 25 jaar. De leeftijd is dus in vergelijking met de zomereditie ook verhoogd. Toen was de regeling bedoeld voor jeugd tussen 12 en 18 jaar. Lokale bestuurders kunnen nu zelf kiezen voor welke leeftijdsgroep er meer aandacht nodig is.

 

Psychische gezondheid

Het achterliggende idee is jongeren aan te zetten tot iets wat wel mag en wat ook nog eens helpt in de strijd tegen het coronavirus. Het ontstond in de gelederen van het LOCC, het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum. Een van de bedenkers was gemeentesecretaris Anky Griekspoor van Eemnes, die deel uitmaakt van de LOCC-kolom Bevolkingszorg. Met name daarin was er in toenemende mate zorg over de mate waarin de maatregelen die in de noodverordening staan effect hebben op de fysieke en psychische gezondheid van jongeren.

 

Veiligheidsberaad

Tot de doelgroep behoren met name jongeren die niet te boek staat als probleemjeugd, niet in beeld zijn bij de jeugdzorg, maar zich vanwege de vrijheidsbeperkende corona-maatregelen vervelen en overlast veroorzaken in de openbare ruimte door bijvoorbeeld samen te scholen of met z’n allen te socializen.

Het Veiligheidsberaad onder voorzitterschap van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls roept volgens Griekspoor op om per Veiligheidsregio een collectieve aanvraag te doen. ‘Dat maakt dat je effectiever en efficiënter iets kan organiseren, ook in leeftijdscohorten.’

 

Aanmelden

Colleges van burgemeester en wethouders ontvangen deze week een brief met meer informatie over de aanmeldprocedure.

Het project Jeugd-Aan-Zet is onderdeel van het programma maatschappelijke diensttijd (MDT), waarin behalve VWS ook de ministeries van Sociale Zaken en Onderwijs en Cultuur participeren.

 

 

 

 

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Reuze benieuwd waarmee ze vanaf die muffe, suffe gemeentehuizen op de proppen komen. Koek happen, toiletwerpen, wipkippen, genderneutraal dansen, fossielvrije brommers kiek'n, zoiets zal het wel worden.. Wat een extreme treurigheid!
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie