Advertentie
financiën / Nieuws

Yeşilgöz: ‘OZB geen pinautomaat’

De VVD lijsttrekker wil kijken of het rijk taken van gemeenten kan overnemen.

06 oktober 2023
Yesilgoz ANP
ANP/Remko de Waal

VVD lijsttrekker Dilan Yeşilgöz wil dat gemeenten eerst andere opties onderzoeken voordat ze overgaan tot het verhogen van de onroerendezaakbelasting (OZB). Dat zegt ze in een interview met Business Insider. Ook wil ze meer regie op woningbouw en bekijken of taken die gemeenten hebben gekregen weer door het rijk kunnen worden overgenomen.

HR adviseur publieke sector

BMC
HR adviseur publieke sector

HR adviseur publieke sector

BMC
HR adviseur publieke sector

Taken overnemen

Daarbij refereert de VVD’er aan overheidstaken die sinds 2015 bij gemeenten zijn neergelegd. Specifiek de jeugdzorg en de WMO. Yeşilgöz wil kijken of er meer samenwerking mogelijk is, of het overnemen van taken door het rijk. De decentralisatie van het sociaal domein vraagt (financieel) veel van gemeenten, en tekorten in de begroting worden met enige regelmaat opgevangen door het verhogen van de OZB. De OZB is dan ook de meest omvangrijke gemeentelijke belasting die wordt toegevoegd aan de algemene middelen en daarmee vrij te besteden is.

OZB maximeren

‘Waar het ons om gaat is dat het geen automatisme moet zijn voor gemeenten om bij een tekort meteen naar huishoudens te kijken om dat op te lossen’, aldus Yeşilgöz. De gemeente heft overigens ook OZB over bedrijfspanden. Daarover zegt de demissionair minister niks, al staat ze in het interview wel uitgebreid stil bij het vestigingsklimaat voor ondernemers. Zo zegt ze ook dat de VVD de lasten voor ondernemers minder snel wil laten stijgen. In het verkiezingsprogramma van de VVD geeft de partij aan de stijging van de OZB door gemeenten te willen maximeren.

Woningbouw

Naast meer controle over het belastinginstrumentarium van gemeenten wil Yeşilgöz ook meer regie over het woningbouwdossier. ‘Als je te lang stil blijft staan, vind ik dat het Rijk gebieden moet aanwijzen om te bouwen.’ Gevraagd of dit, net als in het asieldossier, gaat om een nieuwe dwangwet, antwoordt ze ontkennend. ‘Zo zou ik het niet willen noemen. Ik noem het meer regie van het Rijk. Als je heel lang elkaar blijft aankijken, wordt er geen huis meer gebouwd, terwijl dat ontzettend hard nodig is. Ik ken ontzettend veel mensen die een huis zoeken.’

 

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Myconius Scipio
Verkeersboetes zijn ook geen pinautomaat. Toch?

Of gelden dit soort opmerkingen alleen als ze in het voordeel van mw Yesilgoz zijn? En niet als ze zelf een financieel gat moet dichten?
Bert Bakker
De overheid is een groot financieel gat. Alles is geleend.
Bert Bakker
Dat zijn ze wel. Zie de december maand.
Bert Bakker
En weer zo'n steek onder water. Bedrijvigheid is niet slecht. Het is de overheid die de kaders aangeeft. Als blijkt dat die minder uitpakken aldus een bepaalde in ieder geval rode club wiens schuld is het dan. Je stelt, je handhaaft. Niet iemand anders de schuld toespelen.
Bert Bakker
Verder wel een redelijk verhaal van deze minister.
Bert Bakker
Als het dames zijn die hier welgevoegelijk zijn dan krijg je lachende stralende fotomomentjes. Als het niet progressief is altijd de meest booskijkende prent die ze kunnen vinden.
Bert Bakker
Neem "UNESCO ondersteunt toezichthouders AI". Die dames hebben ook ideëen die niet iedereen pruimt maar geen steken onder water en geen zoektocht naar de beroerdste afdeling.
T. Simpelmans
"meer regie over het woningbouwdossier"

Staat mij voor de geest dat een VVD-minister VROM heeft opgeheven.
Briljante zet!
Bert Bakker
Toen dat nog bestond was de woningnood ook nijpend. En toen waren er ettelijke miljoenen allochtonen laat staan die arbeiders minder.
Ze zijn niet gestopt met volkshuisvesting ze hebben dat organisatorisch iets anders neergezet toendertijd.
Je overheid wil dit gewoon niet oplossen. Ze verdienen dik aan hun bouwgrond.
Tijdens corona waren de noodwetten niet van de lucht maar hiervoor ho maar.
Nico Bos
Onder het kabinet Lubbers is er bij het ABP 30 miljoen gulden gepind, dan kan natuurlijk ook niet, om nog maar te zwijgen van de gratis gasbubbel in Slochteren. En nu de financiële problemen van het rijk maar doorschuiven naar de gemeentes dat evident veel meer kost dan een centrale organisatie.
Nico Bos
aanvulling: Ofwel men begint zich eindelijk bij de VVD te bezinnen of decentralisatie van taken wel zo´n verstandig beleid was nu op alle fronten het totaal uit de klauwen loopt.
Hielco Wiersma
Woningbouw realiseren en in stand houden is inderdaad een zaak van het op een juiste wijze regie nemen en van het financieel/economisch ondersteunen van niet haalbare projecten. Met de huidige sterke onbalans tussen vraag en aanbod, de hoge(re) rentepercentages, het wegjagen van beleggers van de woningmarkt en de prijsopdrijving van onroerend goed via de jaarlijkse WOZ-waardebepaling is het klimaat er de afgelopen jaren bepaald niet beter op geworden.
Advertentie